ARTICOLE

Cum raspunzi dupa o respingere

Cum raspunzi dupa o respingere

Inainte de a stabili strategia de raspuns, trebuie sa punem accent pe importanta feedback-ului, indiferent de natura lui (pozitiv sau negativ) si indiferent de care parte este: cea a angajatorului sau cea a candidatului.

Faptul ca unui candidat i se ofera un raspuns negativ nu inseamna ca a fost ceva in neregula cu el (nu aceasta este regula)!

Motivele pot imbraca diverse forme:

  • poate ca acel candidat nu s-a potrivit structurii echipei sau culturii organizationale
  • poate ca asteptarile lui salariale au depasit bugetul clientului
  • poate ca planurile lui de cariera nu corespund cu ceea ce ii poate oferi compania angajatoare
  • candidatura lui nu a intrunit toate cerintele angajatorului
  • sau poate pur si simplu nu a existat acea chimie intre el si restul echipei / seful ierarhic superior.

Indiferent de cele enuntate (enumerarea nu este exhaustiva), ideal ar fi sa cerem detalii cu privire la motivele respingerii pentru ca un feedback constructiv, fie el si de natura negativa, te va ajuta sa te repozitionezi si sa vezi exact ce nu a fost in regula sau unde trebuie sa mai lucrezi pentru a-ti imbunatati modul de prezentare.

Ca reactie din partea candidatilor la un raspuns negativ, este recomandat ca acestia sa lase deschise caile comunicarii cu compania respectiva pentru ca nu se stie niciodata cand vor mai fi din nou in contact. Poate peste o anumita perioada compania se va dezvolta, poate va crea un nou post etc., existand astfel posibilitatea de a relua discutiile de cooperare.

De cele mai multe ori, nemultumirea candidatilor vine din faptul ca fie nu primesc raspuns deloc, fie raspunsurile nu sunt motivate! Frustrarea lor este de inteles cu atat mai mult cu cat este dificil sa te autoapreciezi daca nu primesti o reactie motivata in urma unei discutii. Volumul foarte mare de candidaturi primite impiedica, din pacate (fara a fi o scuza), multi angajatori sa fie in postura in care raspund tuturor candidatilor!

Insa chiar si in situatia in care nu avem o motivatie clara, este extrem de important de dovedim o atitudine pozitiva si profesionista indiferent de raspunsurile pe care le primim de la angajatori / companii de recrutare pentru ca, repet, ele nu pun un stigmat pe candidatura respectiva. Pur si simplu poate nu a fost momentul oportun, poate ne-am regasit intr-una din situatiile mai sus mentionate sau poate altcineva a fost mai bun decat noi. Traim intr-un context de piata foarte concurential in care lupta pentru un job este acerba, iar candidatii trebuie sa aiba diplomatia si deschiderea necesara in a-si crea si pastra un networking de calitate!