ARTICOLE

Ce vor sa vada angajatorii in CV ca sa te cheme la interviu

Ce vor sa vada angajatorii in CV ca sa te cheme la interviu
Am facut un experiment de curand. Am rugat o prietena sa aplice la o serie de locuri de munca vacante, pentru care avea pregatit cate un CV si o scrisoare de intentie.

Dupa ce a trimis aplicatiile, a asteptat un semn. Si a asteptat. Si a asteptat. Intr-un final, a primit cateva raspunsuri prin care i se spunea ca i se multumeste pentru aplicatie si ca ii vor pastra CV-ul in baza de date. Dintre-un total de 80 de CV-uri trimise, a primit doar 4 astfel de raspunsuri.

Ce se intamplase?

In cele 30 de secunde sau mai putin, cat aloca fiecare responsabil de resurse umane, acesta ia si o decizie de acceptare sau respingere a CV-ului:

  • 95% dintre cei carora le trimisese un curriculum vitae nu au fost impresionati sau nici macar nu au vizualizat aplicatia ei.
  • poate au primit alte cateva sute de CV-uri chiar in acea dimineata cand deja aveau selectate o serie de persoane pentru interviu.
  • specialistul de resurse umane a trimis mai departe CV-ul la managerul in departamentul caruia se faceau angajarile si care ar fi trebuit sa programeze interviul.  
  • le-a placut CV-ul, insa au considerat ca este prea generic si nu au timp sa isi dea seama daca s-ar potrivi sau nu jobului si organizatiei



Cel mai probabil motivul a fost ultimul, este un lucru care se intampla mereu. Cei mai multi dintre candidati fac o greseala cruciala gandindu-se ca tot ce trebuie sa contina CV-ul lor, prin care se prezinta departamentului de resurse umane, este istoricul experientei, fostele locuri de munca.

Acest lucru poate fi in regula pentru o serie de joburi si pentru anumiti recruiteri, insa cei mai multi vor ca aplicatia ta sa raspunda intrebarii: Cum poate aceasta persoana sa ajute organizatia imediat?

Bineinteles, ca sa raspunzi la o astfel de intrebare trebuie sa iti actualizezi si sa iti modifici CV-ul inaintea fiecarei aplicatii si dupa ce te-ai documentat temeinic. Cauta informatii despre organizatie (pe site-ul acesteia, in presa, printre cunostinte, pe internet), despre departament, oamenii care lucreaza acolo, produsele, piata si planurile de viitor.

Istoricul joburilor tale poate fi un punct de plecare, dar pentru obtinerea unui interviu de angajare adauga in CV:

  • rezultatele obtinute deja, care raspund necesitatilor organizatiei
  • abilitatile care te promoveaza si de care compania are nevoie, sustinute prin exemple
  • studiile sau cursurile care iti atesta specializarea intr-un anumit domeniu, in legatura stransa cu compania unde vrei jobul sau cu locul de munca propriu-zis.

Informatia reprezinta puterea, te diferentiaza de alti candidati si este la indemana chiar usor. Nu il pune pe specialistul de resurse umane sa lucreze in locul tau pentru ca tu vei avea de pierdut. Vino tu cu informatiile necesare si urmezi calea cea mai scurta catre interviul de angajare.