ARTICOLE

Ce se ascunde in spatele intrebarilor la interviu

Ce se ascunde in spatele intrebarilor la interviu
De cate ori, la un interviu de angajare, nu ai simtit ca intrebarile care iti sunt puse sunt irelevante? Fii insa sigur ca fiecare interogatie are, in esenta, motive solide. Intrebarile cu care te confrunti la interviu pot fi dificile si te pot incurca, lansandu-te contrariat cu privire la intentiile recrutorului. Tocmai de aceea este cu atat mai important sa intelegi dedesubturile unui interviu de angajare, ca sa te prezinti in functie de asteptari.

Mai jos iti prezentam o serie de intrebari posibile la orice interviu si adevaratul sens al acestora:

Vorbeste-mi despre tine.

In mintea recrutorului, aceasta intrebare inseamna De ce crezi ca esti cel mai potrivit pentru acest loc de munca? Vorbeste concis despre trecutul tau profesional si educational, despre calificarile si experienta acumulata si avantajele pe care le detii si care te fac potrivit pentru job.

De ce vrei sa pleci de la actualul loc de munca?

Aceasta intrebare este menita pentru ca recrutorul sa verifice cat esti de loial ca persoana. Fii onest cand raspunzi, dar niciodata sa nu acuzi sau sa vorbesti urat despre compania in care ai actualul job. Vorbeste despre dobandirea de noi competente si utilizarea aptitudinilor pe care le detii, dar asiguara-te ca pui compania in care lucrezi acum intr-o lumina favorabila. Altfel, recrutorul si-ar pune problema ca nu poti fi loial niciunei organizatii.

De ce vrei sa lucrezi aici?

Priveste aceasta intrebare astfel: Ce stii despre organizatia noastra? Angajatorul se asteapta sa stii cate ceva despre companie, in timp ce lipsa oricarei informatii denota interes scazut. Documenteaza-te inainte de interviu si retine macar lucrurile de baza.

Unde vrei sa te afli in urmatorii 5/10 ani?

Recrutorul vrea sa afle de aici, cel mai probabil, cat de stabil esti. Stabilitatea este o mare preocupare a angajatorilor si intervievatorul isi doreste pe cineva care sa ramana in organizatie pentru o perioada cat mai mare. Include, in raspunsul tau, felul in care doresti sa iti dezvolti cariera in cadrul organizatiei si vei reusi sa captezi interesul angajatorului.

Care sunt asteptarile tale salariale?


Aceasta intrebare inseamna Ne permitem sa te angajam? De aceea, pentru a raspunde la ea, ai nevoie de ceva documentare. Afla care sunt nivelurile salariale castigate de persoanele din domeniul tau si din compania care ofera jobul.

Fii istet si incearca sa iti dai seama ce vrea intervievatorul cu adevarat. Intelege cererile, potriveste profilul tau cu cerintele recrutorului si creeaza-ti imaginea care-ti obtine jobul!