ARTICOLE

Aptitudinile din CV fac diferenta intre candidati

Aptitudinile din CV fac diferenta intre candidati

Sectiunea de aptitudini din cadrul unui CV este adesea neglijata, desi are o mare importanta pentru a obtine un interviu de angajare. Pentru a completa aptitudinile din CV intr-un mod cat mai avantajos pentru tine este indicat sa stii ce inseamna acestea si ce cuvinte cheie sa folosesti. 

In plus, odata ce ai obtinut un interviu de angajare, este necesar sa stii ce aptitudini sa subliniezi in fata angajatorului astfel incat sa il convingi ca este in beneficiul companiei sa iti ofere tie jobul. Multe firme de top cauta potentiali angajati care sa iasa in evidenta prin expertiza, abilitatea de a se dezvolta si printr-o personalitate placuta, pentru a se integra in cultura organizationala.

Aptitudinile sunt grupate in trei categorii:   

1.      Competentele invatate din experienta

- poti include in CV cunostinte obtinute din educatie, din cursuri aditionale, seminarii la care ai participat sau orice alte practici pe care le-ai studiat pentru a obtine expertiza din prezent.

- aceste competente presupun si abilitati practice in lucru cu computerul, aptitudini de comunicare sau fler pentru marketing etc.

- aptitudinile din aceasta categorie variaza in functie de domeniul de expertiza al candidatului la job. 

2.      Aptitudini transferabile

- se refera la competentele specifice unui anumit job. Acesta este motivul pentru care recrutorul intreba, la interviul de angajare, „Ce poti oferi companiei ca angajat?”. 

- aptitudinile transferabile sunt importante in CV-ul tau pentru ca firmele cauta candidati de calitate care pot imbunatati dezvoltarea fortei de munca. 

- printre tipurile de aptitudini transferabile se numara capacitatea de a gasi solutii, potentialul de lider, de bun organizator, lucrul cu numerele si bugetul, abilitati de comunicare scrisa si orala.

3.      Abilitati presonale

 - determina ceea ce esti ca persoana. La un interviu de angajare, unul dintre cele mai comune intrebari ale recrutorului este aceea in care iti cere sa vorbesti despre tine. Raspunsul tau este vital pentru ca da tonul pentru restul interviului de angajare.

- abilitatile personale includ o buna organizare, capacitatea de judecata, analiza si sinteza, o buna orientare cu privire la teluri, flexibilitate, creativitate si multe altele.

- incearca sa te vinzi inca de la completarea CV-ului prin sublinierea acelor aptitudini care te caracterizeaza si care te fac special si potrivit pentru job.

In loc sa iti umpli CV-ul cu o prezentare stufoasa, examineaza curriculum-ul vitae si lista de aptitudini pe care ai folosit-o la ultimele experiente de job. Refa lista de aptitudini din perspectiva celor trei categorii prezentate mai sus, astfel incat sa te promovezi inca din CV intr-un mod cat mai bun pentru a obtine jobul. 

Desi sunt firme care cer un set unic de aptitudini, poti sa iti scoti in evidenta orice competenta tehnica la interviu. Aceste aptitudini pe care companiile le solicita de obicei pot include leadership, comunicare, incredere, flexibilitate, energie si capacitatea de a rezolva problemele. Accentueaza-ti toate punctele tari si aptitudinile necesare pentru job pentru a-ti mari sansele de angajare.