ARTICOLE

9 pacate in redactarea unui CV

9 pacate in redactarea unui CV
Greselile cel mai des intalnite in CV sunt, adesea, prostesti: facute fie din neatentie, fie din nestiinta, fie din dezinteres. Exista niste reguli bine stabilite in ceea ce priveste redactarea unui curriculum vitae, asa cum sunt definite si o serie de “pacate” care descalifica.

Citeste cele 9 NU-uri din CV:

1. Nu scrie o carte

Scopul unui curriculum vitae este sa iti obtina un interviu, nu sa il publici ca autobiografie. Pasteaza dimensiunile CV-ului tau la 1-2 pagini. Daca unui recrutor nu ii place prima pagina din CV-ul tau, nu va mai trece la a doua. Deci fii concis si promoveaza de la inceput ce ai mai bun.

2. Respecta instructiunile

Daca in oferta de job angajatorul scrie ca prefera un CV in format .pdf, atunci trimite-l astfel. In caz contrar, risti ori sa nu fie luat in seama, ori sa lasi impresia ca de felul tau nu urmezi regulile si te vei comporta la fel si la job. Citeste cu atentie cerintele jobului, trimite CV-ul daca le respecti in majoritate si urmeaza regulile.

3. Adresa ta de e-mail este: ingeras23@email.com


Nu utiliza o adresa de e-mail neprofesionista in CV! Este foarte simplu sa iti creezi o adresa de genul prenume.nume@e-mail.com, mai ales acum cand exista atatea domenii de gen.

4. Nu scrie “referinte la cerere”.

Este o abordare foarte des intalnita, insa nu este recomandata. Daca recrutorul doreste recomandari, cere. In plus, eliminand aceasta parte iti creezi un CV mai compact, mai ales ca fiecare spatiu conteaza.

5. Nu lista recomandarile in CV


Niciodata nu scrie o lista cu referinte specifice – ofera-le dupa interviu, la cerere. Cine stie, poate nu vei mai vrea sa lucrezi in acea companiei dupa ce te intalnesti cu angajatorul la interviu. Deci pastreaza adresele de email si numerele de telefon private, pregateste-le doar intr-un document separat, in cazul in care ti se vor solicita.

6. Nu fi designer.

Doar daca esti designer si stii sa creezi un template profesionist pentru CV-ul tau, altfel nu te hazarda sa desenezi cine stie ce aspect dramatic. Daca folosesti multe stiluri si culori, exista mari sanse sa apari cu un curriculum vitae dezordonat. Recrutorii au foarte putin timp pentru a-i putea impresiona cu un design straniu al CV-ului. Pastreaza totul simplu si curat.
 
7. Nu folosi CV-ul cronologic.

Unoeri, cel mai recent job nu este si cel reprezentativ. Incepe-ti CV-ul cu locul de munca cel mai interesant pentru recrutor. Organizeaza-ti informatia astfel incat sa satisfaci interesul cititorului. Ce il intereseaza mai mult pe recrutor? Realizarile tale? Abilitatile tale? Cea mai relevanta experienta de munca?

8. Nu deveni prea personal.

Vrei sa obtii un interviu de angajare, nu o intalnire amoroasa. Pastreaza informatia din CV la un inalt nivel profesional. Nimanui nu ii pasa daca esti celibatar, casatorit sau divortat. Totodata, nu include varsta sau sexul. Aceste aspecte incurajeaza atitudinea discriminatorie.

9. Nu iti trimite CV-ul prin e-mail in format Microsoft Word (.doc)

Din diverse motive, formatarea documentelor word atasate in e-mail se poate strica. Atunci cand iti trimiti un curriculum vitae atasat unui e-mail, trimite-l in format .pdf, pentru ca nu va exista riscul vreunei modificari. Asigura-te, totodata, ca CV-ul tau respecta cerintele jobului si, dupa caz, formatul cerut de angajator.