ARTICOLE

11 greseli din CV pe care trebuie sa le corectezi azi

11 greseli din CV pe care trebuie sa le corectezi azi
Cum arata CV-ul tau de acum 4 ani fata de CV-ul de acum? Ai evoluat? Ai acelasi stil de prezentare? Nu cumva faci aceleasi greseli de fiecare data? Un curriculum vitae bun se adapteaza mereu pietei. Verifica daca CV-ul tau contine vreuna din urmatoarele greseli si elimina tot ce te tine departe de interviu.

1. Dai informatii irelevante

Regula cu un CV de doua pagini este inca valabila, daca nu ti se solicita in mod expres un curriculum vitae detaliat. Asa ca nu scrie toate premiile de la olimpiadele locale din gimnaziu, detalii despre joburile de vara care nu au legatura cu postul pe care il vrei si asa mai departe. Concizia este solutia!



2. Nu dai toate informatiile necesare

Daca scrii doar functia pe care ai avut-o, nu treci abilitatile, nu iti completezi campul de studii, CV-ul tau nu va raspunde nevoilor angajatorului. Evident, urmatorul pas este sa fii respins. Completeaza-ti CV-ul in procent cat mai mare, cu cele mai relevante date pentru recruiter, nu neaparat pentru tine.
 
3. Ai greseli de ortografie si de exprimare

Cele mai comune erori, de care toti angajatorii se plang. Incearca sa iti recitesti de cateva ori CV-ul, roaga si un prieten. Foloseste dictionarul atunci cand ai dubii, altfel pari dezinteresat, daca nu ignorant.

4. CV depersonalizat

Daca vrei cu adevarat un job, atunci trebuie sa arati acest lucru si in CV-ul tau. Adapteaza informatiile pe care le scrii la cerintele anuntului. Nu trimite acelasi CV la toate locurile de munca vacante pentru care vrei sa candidezi. Arata ca te-a interesat fiecare job in parte si ti-ai dat silinta sa corelezi experienta/studiile/abilitatile tale cu ceea ce vrea angajatorul.

5. Incluzi referintele in CV

Chiar daca un fost sef (eventual o persoana cunoscuta in domeniu) poate spune lucruri bune despre tine, nu il include in curriculum vitae. Referintele se dau doar la cerere, daca treci totul in CV de la inceput exprima ca nu esti sigur pe propriile puteri si ai nevoie de cateva recomandari puternice.

6. Scrii fraze lungi

Scrii o poveste intreaga cand ar trebui sa treci o sintagma scurta, fie ca se refera la responsabilitati, fie la realizari sau cum ai pus in practica o anumita abilitate. Adu-ti aminte ca recruiterul nu are timp sa citeasca pe indelete fiecare CV, iar niste fraze prea stufoase te-ar descalifica.

7. Nu iti cuantifici realizarile in cifre

Cifrele sunt cel mai usor de citit si au un impact mai mare. Bineinteles, nu toate realizarile pot fi transformate in cifre, procente si bani. Insa, acolo unde crezi ca poti cuantifica, ofera numerele pentru care recruiterul te va chema la interviu.

8. Nu scrii nimic despre realizari

De cele mai multe ori, un CV este incarcat cu multe responsabilitati pe care le-ai avut la joburile precedente, insa nu are trecuta nicio realizare. Incearca sa punctezi doar cateva responsabilitati considerate relevante si nu sari realizarile cu care te poti lauda.

9. Devii prea personal

Este indicat sa incluzi in curriculum vitae informatii despre interesele personale (precum hobby-uri) doar daca au legatura sau sunt relevante pentru job.

10. Folosesti superlative ca sa te descrii

Este normal sa te promovezi prin CV, insa nu exagera. Nu “umfla” prea mult realizarile, nu te descrie, la fiecare post, ca fiind cea mai importanta persoana. Chiar daca ar fi fost asa, utilizarea in exces a superlativelor te face sa pari ca exagerezi. Si, mai ales in cazul abilitatilor, incearca sa eviti cuvinte precum “briliant”, “nemaipomenit”, “minte sclipitoare” etc.

11. Nu spui cum ti-ai pus in practica abilitatile

Insiri o lista cu abilitati mai mult sau mai putin comune (spirit de echipa, seriozitate, rezistenta la stres etc.), insa nu dai niciun exemplu prin care sa exprimi ca ti-ai valorificat acea aptitudine. Incearca sa spui cum iti dovedesti abilitatile, in cateva cuvinte, astfel incat sa nu incarci foarte mult CV-ul.