ARTICOLE

Starea de bine la locul de munca - aspecte cheie pentru sustenabilitatea companiilor viitorului

Starea de bine la locul de munca - aspecte cheie pentru sustenabilitatea companiilor viitorului

Ce inseamna sustenabilitatea unui business? Daca, in trecut, acest lucru se traducea prin profitul obtinut, indiferent de eforturile depuse, astazi, conceptul are un nou inteles. Un business sustenabil inseamna, in primul rand, angajati motivati, productivi, care sa se identifice cu valorile companiei. De asemenea, nevoile si aspiratiile angajatilor s-au schimbat, iar pentru orice lider modern, stare de bine a acestora ar trebui sa devina o prioritate. In cele ce urmeaza, iti prezentam patru aspecte cheie de care sa tii cont ca manager, pentru a asigura starea de bine a angajatilor la locul de munca.

Pune in aplicare conceptul de people centricity

Un bun manager va tine cont de conceptul de people centricity. Astfel, pentru bunastarea angajatilor si, implicit, a companiei, este bine sa se adopte un sistem de lucru hibrid. Potrivit unui studiu realizat in luna aprilie, de catre Genesis Property, companie fondata de antreprenorul Liviu Tudor, se pare ca lucratul de acasa isi arata limitele. Astfel, 52% dintre angajatii intervievati prefera ca sedintele online sa fie inlocuite de cele clasice, in persoana. De altfel, 40,3% dintre respondenti declara ca prefera sa participe la sedintele online tot de la birou. Studiul a fost realizat folosind un esantion de 1307 respondenti din intreaga tara. Asadar, cel mai bine este ca angajatii sa aiba posibilitatea de a lucra atat de la birou, cat si de acasa, dupa preferinte si nevoile companiei.

Ofera beneficii altfel decat competitorii tai

La fel ca tine, angajatii petrec o treime din zi la birou. De aceea, sa le oferi doar un spatiu de lucru nu este suficient. Pentru bunastarea acestora, este nevoie de mult mai mult. Cel mai bun lucru pe care il poti face atat pentru bunastarea angajatilor este sa le acorzi beneficii diferite decat competitorii tai. Astfel, integreaza flexibilitatea modului de lucru: spatii de co-working, infiintarea unor birouri satelit pentru angajatii care locuiesc departe de sediul central. De asemenea, incurajeaza si flexibilitatea programului si pune accent pe facilitatile oferite de zone. Ideal ar fi un spatiu de lucru care sa aiba aproape spatii pentru sport, gradinite sau scoli, centre comerciale si asa mai departe. Aceste beneficii nu doar ca vor asigura bunastarea angajatilor, ci ii va determina si sa ramana in companie cat mai mult timp posibil. Pe scurt, se va evita fenomenul de migratie a angajatilor.

Incurajeaza echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Pentru multi angajati, echilibrul dintre viata personala si cea profesionala a devenit greu de atins. Este extrem de important sa existe acest echilibru, astfel incat angajatii sa se simta bine si sa poata evolua profesional, lucru care va ajuta si compania. Un angajat care se bucura de echilibru intre viata personala si cea profesionala este un angajat mai productiv, mai motivat si mai creativ.

Construieste o cultura organizationala solida

Nu in ultimul rand, este important sa construiesti o cultura organizationala solida. De ce? Deoarece angajatii cauta sa se identifice cu valorile companiei. Pentru cei mai multi oameni, este important sa impartaseasca viziunea si valorile companiei. Spre exemplu, daca o companie se angajeaza sa devina sustenabila si sa aiba grija de mediul inconjurator, va atrage angajati care au aceeasi dedicare si, impreuna, vor putea contribui la bunastarea comunitatii. Angajatii care isi bazeaza viata pe aceleasi valori ca ale companiei sunt mai motivati si mai productivi si vor dori sa evolueze alaturi de companie.

 

Asadar, daca iti doresti ca angajatii tai sa se simta bine la locul de munca, tine cont de aceste aspecte cheie pentru sustenabilitatea companiilor viitorului. O companie care se preocupa de binele angajatilor este o companie care va evolua odata cu acestia.

 

Sursa foto: Shutterstock