ARTICOLE

Gestionarea logistica a afacerilor industriale

Gestionarea logistica a afacerilor industriale

Trăim vremuri de transformare, când experiențele clienților și angajaților devin cruciale, iar afacerile de astăzi au dobândit o viteză de neimaginat. Pentru a face față provocărilor pieței, companiile trebuie să utilizeze din ce în ce mai mult soluții IT scalabile, inteligente și flexibile, care să permită automatizarea proceselor, să mărească eficiența muncii, să permită personalizarea completă și implementarea inovațiilor.

Multe dintre soluțiile logistice implementate nu mai sunt eficiente din cauza proceselor diversificate și nestandardizate de gestionare a stocurilor. 

Află mai multe despre tendințele moderne și soluțiile inteligente care susțin logistica tradițională, cum te pot ajuta să profiți de complexitatea întregului ecosistem de furnizori și, ca rezultat, să îți îmbunătățești și să îți eficientizezi serviciul pentru clienți. 

Soluții WMS și aplicarea acestora

WMS (Warehouse Management System) este un sistem informatic utilizat pentru coordonarea lucrărilor din depozit (pentru a gestiona fluxul de mărfuri în depozit). Acestea sunt sisteme foarte specializate care eficientizează toate procesele care au loc în depozite.

În companiile care operează lanțuri de aprovizionare proprii sau terțe, sistemele WMS sunt adesea o parte integrantă a sistemului ERP, ale cărui module gestionează munca întregii companii. Furnizorii de sisteme ERP oferă funcționalitatea WMS ca modul independent sau o susțin ca parte a modulelor de gestionare a depozitelor.

Schimbul eficient de date bazat pe standarde unificate de transfer de informații ar trebui să funcționeze între sistemele din domeniul logisticii de depozit (WMS) și ERP. Manipularea diferitelor date în subsisteme IT individuale ale ecosistemului ERP și transferul lor gratuit de la modul la modul, permite coordonarea completă și chiar automatizarea mișcării produselor în depozite.

Caracteristicile sistemelor de depozit WMS

Indiferent de soluțiile tehnice, sistemele de acest tip îndeplinesc o serie de funcții importante din punct de vedere al coordonării lucrărilor care se desfășoară în depozite, iar sarcina lor principală este optimizarea proceselor de lucru și din depozit.

Acestea înregistrează și monitorizează cuprinzător toate procesele importante din depozit: de la primirea mărfurilor, până la depozitarea acestora, crearea căilor de picking și înregistrarea plecării mărfurilor din depozit, până la amplasarea fără cusur a acestora. Sistemul oferă informații despre nivelurile stocurilor și permite localizarea eficientă a fiecărui lot de mărfuri și a transporturilor individuale. 

Prin utilizarea unui sistem WMS este posibil să se controleze cantitatea de mărfuri (de exemplu, în ceea ce privește conformitatea livrării cu comanda). Astfel, un WMS va facilita controlul inventarului și identificarea mărfurilor depozitate, va scurta timpul de finalizare a comenzii, va permite automatizarea și executarea fără coliziuni a multor procese (chiar unele foarte complexe), va minimiza erorile și va reduce costurile aferente depozitării. Aplicațiile WMS avansate permit implementarea proceselor în mai multe etape (de exemplu, ridicarea mărfurilor în mod colectiv, pentru mai multe comenzi în același timp). Toate într-un singur scop - de a minimiza timpul de așteptare al clienților pentru livrarea mărfurilor și de a optimiza procesele menționate mai sus.

Un sistem bun care susține logistica depozitului nu este format doar din aplicații concepute pentru antreprenori, ci și un instrument care permite gestionarea eficientă a depozitului. Sistemul WMS din partea sa de management ar trebui să ofere posibilitatea de a verifica implementarea sarcinilor atribuite angajaților individuali și de sprijin în analiza activităților desfășurate.

Merită să integrezi WMS cu alte sisteme logistice (precum și cu modulele de vânzări ERP), deoarece datorită acesteia poți obține o mai mare sinergie și eficiență a funcționării companiei.