ARTICOLE

Cele mai simple 4 moduri de a-ti face casa mai prietenoasa cu mediul inconjurator

Cele mai simple 4 moduri de a-ti face casa mai prietenoasa cu mediul inconjurator

Dorinta de a avea o casa cat mai prietenoasa cu mediul inconjurator a devenit, pentru multi dintre noi, o prioritate. Din fericire, la baza acesteia nu sta doar ideea de a scadea valoarea facturilor, ci si cea de a proteja natura.

 

Preocuparea pentru planeta noastra a devenit tot mai mare in ultimii ani. Acum este un moment grozav sa te gandesti cum sa faci cateva schimbari mici, dar de efect, pentru casa ta. Pe langa faptul ca ai acorda o mana de ajutor mediului inconjurator, aceste schimbari vor avea un impact pozitiv si asupra ta. Asadar, iata care sunt cateva dintre cele mai simple moduri prin care iti poti face casa cat mai eco-friendly.

1.  Evita risipa de apa

Cel mai probabil, in zona in care locuiesti nu ai o problema cu apa potabila. Insa, stii deja ca aceasta este o resursa pretioasa, vitala pentru viata. Din pacate, disponibilitatea apei este din ce in ce mai imprevizibila in unele zone. Astfel, a fi constient de modul de utilizare poate avea un impact mare asupra mediului. De aceea, iti propunem cateva modalitati prin care sa previi risipa apei in gospodarie:

 

-       Repara sau inlocuieste robinetele care curg;

-       Foloseste masina de spalat rufe sau vase doar cand este incarcata la capacitate maxima;

-       Propune-ti ca fiecare dus sa dureze maxim 5 minute. Un ajutor in plus ar fi instalarea capetelor de dus si a robinetelor cu debit redus.

 

2.  Opteaza pentru un sistem de incalzire / racire eco friendly

Atunci cand iti doresti sa ai o casa cat mai prietenoasa cu mediul inconjurator, un aspect major ce trebuie luat in seama este sistemul de incalzire si de racire al acesteia. Atunci cand vine vorba despre incalzire eco, gandul ne zboara automat la pompe de caldura aer apa. O pompa de caldura ofera eficienta maxima din punct de vedere energetic, iar faptul ca poate fi folosita atat pentru incalzirea, cat si pentru racirea casei este un avantaj major.

 

Pentru a-ti putea da seama exact de eficienta energetica a unui sistem, trebuie sa urmaresti Coeficientul de Performanta (COP) pentru sistemele de incalzire si indicele de Eficienta sezonier (sEER) pentru sistemele de racire. Cu cat ratingurile acestora sunt mai mari, cu atat eficienta energetica este mai mare.

3.  Instaleaza un sistem de compostare

Cei mai multi dintre noi, pana acum cativa ani, habar nu aveam ce este un sistem de compostare. Lucrurile au evoluat atat de rapid in aceasta directie incat multi copii invata astazi, inca de la gradinita, cum sa transforme deseurile vegetale si animale in  compost. Acesta este, de fapt, un ingrasamant natural, ideal pentru fertilizarea si imbunatatirea solului.

 

Gunoiul din sistemele noastre de depozitare este atat de puternic compactat incat este nevoie de un timp incredibil de lung pentru ca deseurile alimentare sa se descompuna. Acest lucru produce exces de gaz metan, care dauneaza mediului. O modalitate de a ajuta la reducerea deseurilor din depozitele de gunoi este prin crearea propriului sistem de compostare. Resturile de mancare si cele organice se descompun mult mai repede intr-un mediu de compostare dedicat si reprezinta un plus grozav pentru gradina ta.

4.  Opteaza pentru aparatura cu un consum mic de energie

Desi in ziua de azi avem numerosi consumatori casnici, putem pastra un numar redus de kilowati consumati lunar doar alegand produsele potrivite. Fie ca este vorba despre frigider, despre un dezumidificator electric, o hota de bucatarie sau un aparat de aer conditionat,  alegand produse performante, dintr-o clasa energetica superioara, factura de curent poate fi una surprinzator de mica. Acest lucru ajuta, bineinteles, atat bugetul familiei, cat si mediul inconjurator.

 

Reducerea amprentei de carbon se poate realiza in fara cheltuieli semnificative. O casa prietenoasa cu mediul inconjurator este o completare a unui stil de viata in armonie cu natura.

 

Sursa foto: Shutterstock