ARTICOLE

Ce anume ofera piata internationala a locurilor de munca

Ce anume ofera piata internationala a locurilor de munca

Locurile de muncă în străinătate sunt un subiect actual pentru multe persoane.

Este necesară formă de muncă in multiple domenii, fiind căutați muncitori calificații și necalificați. În lista celor mai dese căutări în această privință sunt locuri de muncă Olanda, Germania, Danemarca, Italia, Spania și Franța.

 

Oportunitățile de muncă din străinătate

Deși unele țări sunt mai dezvoltate decât altele, industriile în care este necesară forța de muncă sunt similare. Altfel spus, cu cât mai repede se dezvoltă o industrie, cu atât mai multă forță de muncă este necesară în domeniul respectiv. Prin urmare, în topul domeniilor în care se caută de muncă cel mai des se află domenii precum construcțiile, îngrijirea vârstnicilor, babysitting, agricultură.

În toate  aceste domenii sunt căutați muncitori care dețin anumite calificări, însă sunt disponibile multe locuri de muncă ce nu necesită calificare. De exemplu, în domeniul construcțiilor, sunt căutați ingineri constructori, dar și zidari, faianțari și persoane care să pregătească spațiul de lucru și materialele.

Un alt domeniu ofertant în ceea ce privește locurile de muncă la mare căutare este producția. În acest segment sunt oferite locuri de muncă în fabrici, la liniile de prelucrare și la asamblare, dar și la distribuirea produselor.

În agricultură, se poate lucra în sere și în depozite de legume și de fructe. Chiar dacă o persoană nu deține experiență în acest domeniu, poate învăța cu ușurință ce anume are de făcut. Agricultura este un domeniu care va prospera mereu, deci e un domeniu deschis angajărilor în mod constant.

Babysitting-ul și îngrijirea bătrânilor sunt alte două domenii de activitate în care este nevoie de forță de muncă. Ambele ramuri necesită răbdare și implicare. Este nevoie de personal în centrele pentru bătrâni, în îngrijire acestora a domiciliu, dar și în babysitting. Nu se cer calificări foarte complicate, ci sunt necesare cursurile de bază în  anumite condiții.

 

Condițiile specifice locurilor de muncă din străinătate

În mare parte, locurile de muncă din străinătate oferă cazare. Costul acesteia este fie scăzut direct din salariul oferit, fie este plătit de către angajat. Locurile pentru muncitorii necalificați implică și cazare de cele mai multe ori. În asemenea situații te încurajată angajarea împreună cu partenerul de viață sau cu un alt membru al familiei, acest lucru fiind întâlnit în locurile de muncă în fabrici sau în agricultură.

Transportul până în țara în care este găsit locul de muncă poate fi suportat integral de către angajat sau nu. O altă alternativă constă în asigurarea transportului de către agenția de recrutare. Acest lucru se practică uneori și este stipulat în contractul de colaborare. Dacă este oferit de agenție, serviciul de transport poate fi uneori însoțit și de asigurarea cazării.

Indiferent dacă se apelează la serviciile unei agenții de recrutare sau dacă este găsit individual locul de muncă, programul de lucru și compensațiile salarial trebuie să fie avute în vedere. Orele de lucru nu trebuie să depășească limita impusă de lege, iar orele suplimentare trebuie să fie plătite corespunzător. Toate aceste detalii trebuie să fie specificate în contractul de muncă, împreună cu numărul de zile de concediu de odihnă și medical.

 

Este sau nu o oportunitate piața internațională a locurilor de muncă?

În principiu, în căutarea unui loc de muncă în străinătate se are în vedere găsirea unui nivel mai bun de trai. În funcție de nevoile și de obiectivele individual, găsirea unui loc de muncă în afara țării poate fi o oportunitate de dezvoltare. Cu toate acestea, succesul depinde și de o serie de factori precum țara, nivelul salarial specific acesteia, orașul și perspectivele de dezvoltare existente.

Țările mai dezvoltate precum Olanda, Franța și Danemarca, pot fi o bună oportunitatea de a câștiga mai mult și de a-ți clădi un nou viitor alături de familie. În afara faptului că au o economie mai dezvoltată, și alte domenii precum educația și sănătatea sunt mai bine structurate în anumite privințe.

Totuși, înainte de a aplica la un anumit loc de muncă, este recomandat să fie verificate toate detaliile trecute în contractul de muncă, să se analizeze oportunitățile ce decurg din acest loc de muncă, precum și posibilitatea de a te reloca împreună cu familia. Un loc de muncă în străinătate poate fi o bună oportunitate de dezvoltare din multiple puncte de vedere.