ARTICOLE

10 lucruri pe care trebuie sa le stie un sofer de tir cand se muta in Germania

10 lucruri pe care trebuie sa le stie un sofer de tir cand se muta in Germania

Odată cu mutarea într-o țară nouă, vine oportunitatea de a explora culturi diverse și de a învăța noi lucruri despre modul de viață local. Dacă ești șofer profesionist și Germania este alegerea ta  pentru a-ți continua cariera, există câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le iei în considerare. De la drumurile rapide fără limite de viteză, la regulile stricte de circulație, de la infrastructura bine dezvoltată, la impozitele pe care trebuie să le plătești, această țară te va întâmpina cu provocări și oportunități unice.

În acest articol, vom prezenta zece aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te muți în Germania ca șofer profesionist. Fie că ești deja un veteran al șoselelor sau abia îți începi cariera, informațiile enumerate îți vor oferi o perspectivă cuprinzătoare asupra vieții ca șofer de tir în această țară din inima Europei.

 

1. Impozitele în Germania: ce trebuie să știi în calitate de șofer profesionist?

Sistemul german de impozitare este solid ancorat în Constituția Germaniei, majoritatea impozitelor fiind instituite pe baza acordurilor încheiate între statele individuale și guvernul federal. În ceea ce privește impozitele, există mai multe aspecte semnificative pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să lucrezi ca șofer profesionist în Germania. Pentru impozitul pe venit individual, Germania adoptă o abordare progresivă, în care rata impozitului crește proporțional cu salariul. Rata maximă de impozitare este de 45% și se aplică persoanelor cu venituri anuale impozabile ce depășesc 265.327 euro, dar aceste taxe se pot recupera. De asemenea, un alt lucru important de menționat este că pentru a deschide un cont bancar în Germania, este necesară o carte de identitate și dovada de reședință obținută anterior în țară. Dovedirea capacității de a-ți susține traiul în Germania este un factor crucial pentru cei care se stabilesc aici, iar deschiderea unui cont bancar poate fi un pas semnificativ în acest sens. Sursa de venit nu este determinantă pentru eligibilitate, dar guvernul poate cere, în cazuri excepționale, dovada utilizării regulate a contului.

 

2. Fiscalitatea în Germania: rambursările de taxă și obligațiile fiscale

Inițial, primii 10.908 EUR (în 2023) din veniturile tale sunt scutiți de impozit, lucru cunoscut sub numele de "alocație fără taxe". Impozitul începe să se aplice atunci când câștigurile depășesc această sumă. În ceea ce privește statutul de rezidență fiscală, dacă petreci peste 183 de zile în Germania pe parcursul unui an, vei fi considerat în mod general rezident fiscal german. Acest lucru înseamnă că ești supus impozitului pe venit german și ești obligat să raportezi toate veniturile.

Rambursările de taxă reprezintă un aspect important atunci când te muți în Germania și lucrezi ca șofer de tir. Majoritatea lucrătorilor din Germania plătesc mai mult impozit pe venit pe parcursul anului și au dreptul la o rambursare a acestuia. În medie, rambursarea impozitului în Germania este de aproximativ 1.000 de euro, iar procesul implică depunerea unei declarații fiscale pentru a obține această rambursare. Depunerea declarației nu este obligatorie pentru majoritatea lucrătorilor, dar este necesară pentru a beneficia de rambursarea taxelor. În privința persoanelor eligibile  pentru rambursarea taxei, majoritatea persoanelor cu venituri din Germania pot să solicite înapoi o parte din impozitul pe venit plătit pe parcursul anului. Prin urmare, dacă ai lucrat în Germania, este recomandat să verifici dacă ai dreptul la rambursarea taxelor, în special pentru a nu lăsa în urmă banii pe care i-ai câștigat muncind ca șofer profesionist în Germania.

 

3. Reguli și amenzi de circulație

În ceea ce privește regulile de circulație în Germania, limitele de viteză variază în funcție de zona în care te afli. Pe unele autostrăzi sau doar pe porțiuni de autostradă, nu există o limită maximă de viteză, de aceea este esențial să fii atent la semnele de circulație care indică regulile specifice fiecăreia. Respectarea acestor limite este crucială pentru a evita problemele atunci când ai un loc de muncă precum cel de șofer de tir în Germania. În cazul depășirii limitei de viteză cu până la 10 km/h, amenzile sunt de 30 € în zone urbane și 20 € în afara acestora, iar cu cât depășirea este mai mare, cu atât amenda crește. Dacă depășirea este mai mare de 26 km/h, poți risca suspendarea permisului de conducere timp de o lună sau chiar trei luni, ceea ce, pentru un șofer de camion reprezintă o perioadă suficient de mare de timp, așa că trebuie să acorzi foarte multă atenție acestor reguli.

De asemenea, este recomandat să eviți să rămâi fără combustibil pe autostradă în timp ce conduci în Germania. Acest lucru este considerat ilegal, deoarece oprirea pe autostradă fără un motiv valid este interzisă: oprirea din acest motiv pentru mai puțin de 3 minute poate rezulta într-o amendă de 35 de euro, iar pentru oprirea mai lungă de 3 minute, amenda poate ajunge la 70 de euro, adăugând și un punct de penalizare pe permis. Ca pieton, neatenția este pedepsită în mod serios în Germania și poate duce la sancționarea cu o amendă imediată cuprinsă între 5 și 10 euro, iar pentru șoferii aflați la început de drum, traversarea străzii pe culoarea roșie a semaforului poate conduce la prelungirea perioadei de probă cu doi ani.

 

4. Cunoașterea limbii germane și importanța acesteia pentru un șofer de tir

Pentru un șofer de tir care se mută în Germania, cunoașterea limbii joacă un rol esențial în adaptarea la noul mediu. Deși mulți germani pot vorbi limba engleză, mai ales în zonele urbane, familiarizarea cu limba germană îți va oferi oportunități semnificative. Este recomandat să iei în considerare posibilitatea de a urma cursuri de limbă înainte de a te muta sau să te înscrii în programe locale de învățare a limbii. Aceste lucruri te vor ajuta nu doar să comunici mai eficient în interacțiunile sociale, dar și să te descurci mai bine în situațiile profesionale și administrative specifice activității de șofer de tir în Germania. Totuși, chiar dacă nu cunoști limba germană, la ASMO Solutions vei găsi oferte de muncă pentru șoferi de tir, care nu necesită cunoașterea limbii germane, așa că nu te speria. Poți explora locurile de muncă pentru șoferi de tir și vei găsi, cu siguranță, oferta care să se potrivească perfect abilităților tale.

 

5. Angajarea și piața muncii

Dacă ai un loc de muncă de șofer în Germania, explorarea pieței muncii și angajarea pot reprezenta aspecte semnificative. În funcție de calificările tale și de experiența în domeniu, poți căuta noi oportunități de angajare. Este important de menționat că diploma și experiența ta profesională pot fi luate în considerare, dar s-ar putea să fie necesară o evaluare pentru a se alinia cu standardele și cerințele locale. Investirea timpului în cercetarea pieței muncii din Germania și adaptarea CV-ului tău la cerințele specifice ale acestei țări îți pot consolida șansele de a găsi oferta de angajare potrivită pentru activitatea de șofer de tir. La ASMO Solutions, munca te este mereu apreciată și ai posibilitatea să evoluezi profesional zi de zi, ai parte de un loc de muncă stabil și de un angajator de încredere, beneficiezi de cazare gratuită și de salariu întotdeauna la timp!

 

6. Căutarea locuinței în calitate de șofer profesionist în Germania

Căutarea unei locuințe poate fi o provocare pentru un șofer profesionist care caută cazare într-o țară străină. Unele firme angajatoare oferă locuri de muncă de șofer de tir în Germania cu cazare, situație în care nu trebuie să îți cauți singur. În caz contrar, trebuie să știi că piața imobiliară poate fi competitivă și implică un efort considerabil pentru a găsi o locuință potrivită. În orașele mari, cererea pentru apartamente și case poate fi ridicată, ceea ce poate influența și prețurile chiriilor. De aceea, este recomandat să începi căutarea în avans, astfel încât să ai timp să explorezi diverse opțiuni și să te familiarizezi cu sistemul de închiriere din Germania. Așa vei avea timp să înțelegi cum funcționează contractele de închiriere, termenii și condițiile implicate. În acest timp, te poți pregăti mai bine pentru găsirea unei locuințe potrivite în noua ta țară de rezidență ca șofer de tir. Totuși, multe firme asigură cazare gratuită pentru șoferii de tir, situație în care nu trebuie să îți faci griji cu privire la cazarea în Germania. La ASMO Solutions, cazarea și acomodarea sunt asigurate de către angajator, pentru a te ajuta să te integrezi cât mai bine și să te simți cât mai confortabil la noul loc de muncă de șofer profesionist.

 

7. Costul vieții pentru un șofer de tir

Un aspect destul de important pentru un șofer de tir care se mută în Germania este costul vieții, care poate varia considerabil în funcție de orașul în care vei locui și de modul tău de trai. De regulă, orașele mari sunt mai costisitoare în comparație cu zonele rurale. Cheltuielile precum chiria, hrana, transportul și alte necesități pot influența semnificativ bugetul tău lunar. De exemplu, costurile de închiriere pot reprezenta o parte importantă din cheltuielile tale lunare și înainte de a face mutarea, ar fi înțelept să efectuezi o cercetare amănunțită a costurilor specifice pentru orașul în care vei locui. Acest lucru îți va oferi o perspectivă clară asupra nivelului de trai și a cheltuielilor pe care le poți anticipa, permițându-ți să îți gestionezi mai bine finanțele și să te adaptezi mai ușor la noile condiții financiare ca șofer de camion.

 

8. Zilele libere: ce trebuie să știi când lucrezi în Germania

Pentru un șofer de tir care conduce în Germania, este esențial să cunoști structura și regulile privind zilele libere și sărbătorile legale. În primul rând, numărul de zile libere și vacanțele pot varia în funcție de statul federal în care te afli. Cele 16 Bundesland-uri ale Germaniei au sărbători legale ușor diferite, iar în întreaga țară există doar opt sărbători legale comune care sunt zile libere garantate. În al doilea rând, în ceea ce privește munca în zilele de sărbătoare legală, în mod normal este interzisă, cu excepția unor profesii specifice precum pompieri, lucrători în servicii de urgență sau cei în uniformă, la fel ca în România. Toate zilele nelucrătoare sunt reglementate de Legea sărbătorilor de stat, iar Ziua Germaniei (3 octombrie) este singura sărbătoare determinată de legea federală. Sărbătorile de Anul Nou (31 decembrie) și Ajunul Crăciunului (24 decembrie) nu sunt zile libere legale, dar angajații își pot lua concediu pentru aceste două zile. De asemenea, este important de reținut că, în cazul în care o sărbătoare legală cade într-o zi lucrătoare, angajatul primește 100% din remunerație pentru ziua respectivă.

 

9. Sistemul de sănătate

Germania dispune de un sistem medical de înaltă calitate, iar asigurarea medicală este obligatorie. Dacă ai găsit loc de muncă de șofer profesionist în Germania, ai posibilitatea să alegi între asigurarea medicală publică și cea privată. Asigurarea publică este mai răspândită și poate fi mai accesibilă din punct de vedere financiar, pe când cea privată poate oferi avantaje suplimentare. Pentru a beneficia de acoperire medicală în Germania, este necesar să te înregistrezi la un fond de asigurări de sănătate, pentru că toți cei care locuiesc în țară trebuie să dețină o asigurare de sănătate. Deși există două sisteme – public și privat, majoritatea aleg sistemul public, care funcționează eficient și acoperă, de asemenea, familia ta, soția/soțul și copiii. După înregistrarea la un asigurator, vei primi automat un număr de asigurare socială și vei avea posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de fonduri de asigurări.

 

10. Cultura germană: valori, bucătărie și punctualitate

Descoperirea culturii bogate și variate a Germaniei este esențială pentru adaptarea ta ca șofer de tir. Oamenii din Germania desemnează adesea limite clare între viața profesională și cea personală, astfel că în zilele de duminică totul este închis, oferind lucrătorilor germani timp liber pentru a sta alături de prieteni și familie. Gastronomia germană este notabilă prin pasiunea pentru bere, consumul generos de carne și varietatea de pâine delicioasă, dar oferă mai mult decât atât, inclusiv preparate tradiționale gustoase, cum ar fi "schnitzel" (carne pane), "eintopf" (tocană) și "eisbein" (cotlet de porc afumat). Germanii păstrează tradițiile creștine, inclusiv Crăciunul și Paștele, iar Ziua Unității Germane, pe 3 octombrie, sărbătorește reunificarea celor două Germanii și este singura sărbătoare federală. Punctualitatea germană este, de asemenea, deosebit de importantă, locuitorii fiind recunoscuți pentru promptitudinea și seriozitatea de care dau dovadă întotdeauna. Prezent