ARTICOLE

Cum obtii locurile de munca ascunse publicitatii

Cum obtii locurile de munca ascunse publicitatii

Din punct de vedere istoric, piata ascunsa a locurilor de munca se refera la acele oferte de joburi care nu sunt date publicitatii. Definitie mai moderna se extinde prin includerea locurilor de munca deschise doar internilor companiei. In vreme ce unele dintre aceste locuri de munca sunt postate pe site-uri de recrutare, faptul ca fac parte, in acelasi timp, dintr-o piata “ascunsa” este determinat de candidatul care obtine jobul prin sursa pe care o are in interiorul companiei. 

Cu alte cuvinte, piata ascunsa a locurilor de munca se refera la acele posturi care pot fi obtinute doar prin pile, relatii, cunostinte. Totusi, acest lucru nu inseamna neaparat ca angajatorul prefera un candidat recomandat de un angajat mai vechi, daca CV-ul celui care doreste jobul nu se potriveste cu specificul postului.

Ce poti face, in aceste conditii, ca sa obtii acele locuri de munca vizate in firme de top? Iata cateva sugestii care te-ar putea ajuta sa gasesti si sa exploatezi ofertele ascunse de locuri de munca:

1. Fa o lista scurta cu firmele in care ai vrea sa lucrezi

Ia in considerare, atunci cand doresti unul dintre locurile de munca ale unei companii:

  • tehnologia;
  • cultura organizationala;
  • amplasamentul jobului.

Totodata, asigura-te ca aceasta lista contine locuri de munca variate, astfel incat sa iti cresti sansele de a le obtine.

2. Documenteaza-te cu privire la fiecare companie in parte

Cauta detalii despre cultura organizationala, tipul de management, organigrama si locurile de munca din companie pe site-ul firmei sau orice material de prezentare. Urmatorul pas este sa discuti despre acest lucru cu prietenii, vecinii, pentru a gasi un contact in acea companie.

Daca obtii un astfel de contact, ai doua variante:

  • trimiti un e-mail;
  • dai un telefon, in care poti aborda un astfel de discurs: “Am inteles ca firma dumneavoastra are locuri de munca vacante in domeniul IT. M-ar interesa un job de inginer de sistem. Cu cine ar trebui sa vorbesc in acest sens?”

3. Gaseste oameni de legatura

Elimina prejudecata potrivit carei reteaua de cunostinte este functionala doar atunci cand contine persoane sus-puse, cu putere de decizie. Oricine te poate ajuta sa afli de oferta de locuri de munca, intruncat fiecare are propria retea si, atat timp cat ai gasit legatura dintre doua retele, iti vei mari considerabil sansele.

4. Nu cauta intrari, cauta informatie

Vei gasi mai repede locuri de munca daca doresti sa obtii informatii decat daca vrei sa obtii postul. Intreaba cine in organizatie stie mai multe despre proiectele companiei ca o cale de a obtine un nume si astfel o intrare catre job.

5. Fa-te cunoscut

Suna pentru a te prezenta managerului de resure umane, trimite un CV pentru a exista deja in baza de date si o scrisoare de intentie pentru a-ti arata disponibilitatea pentru locurile de munca viitoare.