ARTICOLE

Cum iti alegi jobul, in functie de varsta si pregatire

Cum iti alegi jobul, in functie de varsta si pregatire
In ce sens merge cariera ta? Daca treci prin viata profesionala fara sa iti pui astfel de intrebari iti limitezi foarte mult ambitiile si ceea ce poti realiza. Indiferent daca esti la primul job sau la al 10-lea, ar trebui sa te intrebi mereu cum stai si ce iti doresti de la respectivul loc de munca.
Sugestii pentru “navigarea” prin cariera
  • Daca esti inca in facultate
Alege un job care sa nu interfereze cu programul de la scoala. Primele locuri de munca te vor invata despre valoarea efortului si castigarea propriilor bani, insa beneficul real este sa inveti echilibrul dintre viata profesonala, scoala si timpul personal. Indiferent de cat de util ti-ar fi un job in aceasta perioada, pentru tine prioritara este obtinerea diplomei.
In acest stadiu, domeniul jobului trebuie sa aiba legatura cu diploma pe care urmeaza sa o iei sau cu interesele tale. Chiar daca nu-ti gasesti din prima un job de vis, orice oportunitate prin care iti dai seama daca ti-ar placea sa lucrezi in domeniul despre care inveti este buna pentru experienta ta.
Orienteaza-te catre stagii de practica, daca nu gasesti joburi platite de la inceput. Este un prim pas pentru cariera ta: faci cunostinta cu mediul de lucru, iti creezi o retea de contacte si ulterior poti gasi mai usor locuri de munca vacante.
Incepe sa iti cauti un job cu cel putin un semestru inainte de absolvire, ca sa nu fii nevoit sa somezi dupa ce iti iei diploma. Vei avea sansa sa capeti experienta la interviurile de angajare si sa alegi dintre mai multe oferte.
  • Daca esti la primul job “de absolvent”
Invata de la altii. Esti sofisticat, simpatic si ai idei bune, insa, in acelasi timp, esti tanar si nou in domeniu. Nu iti fie teama sa vorbesti si sa contribui la lucrul in echipa, insa adu-ti aminte ca poti invata multe de la colegii tai mai experimentati.
  Cauta o baza. Este posibil sa schimbi foarte multe joburi pana ajungi la un confort salarial si afectiv in cadrul unei organziatii. Orienteaza-te catre un job care sa te intereseze/pasioneze, sa iti ofere sanse de crestere a retelei de contacte si, cel mai important, sa te ajute sa iti dezvolti abilitatile pe care le vei folosi in toata cariera.
Lasa loc de buna ziua. Cand pleci la un alt job, fa-o decent, fara a arunca reprosuri in stanga si-n dreapta. Exprima-ti regretul ca parasesti compania si pastreaza relatiile: iti asiguri o reputatie buna si referinte optime (Aceasta sugestie este valabila indifferent de job si varsta).
  • Daca esti in plina cariera
Evalueaza-ti obiectivele in viata. Pentru un moment, uita de cariera si gandeste-te ce vrei sa fii in viata, acum si pe viitor. Esti capabil sa obtii ceea ce vrei? Nu este vorba despre echilibrul munca/viata personala, ci despre sansele pe care actualul job ti le ofera pentru a-ti atinge obiectivele.
  Aprecieaza cat valorezi. Cariera in jurul varstei de 35-45 de ani poate fi vaga: nu toti profesionistii progreseaza in acelasi fel. Deci nu te orienta in functie de varsta pe care o ai, ci in functie de statusul carierei tale.
Ai avut deja un job, daca nu mai multe si ai acumulat experienta si expertiza in domeniu. Intreaba-te daca CV-ul tau arata ca optim in cazul cautarii unui job. Care sunt cele mai valoroase abilitati? Ce trebuie sa imbunatatesti? Ce oportunitati de cariera ti se potrivesc? Acum este momentul sa decizi daca ai nevoie de o schimbare de directie sau daca esti multumit de situatia actuala.
  • Daca te pregatesti pentru pensie
Hotareste-te cum vrei sa arate anii tai de pensie. Pentru ca oamenii traiesc mai mult si vor un venit suplimentar pe langa pensia de la stat, decid sa ramana in campul muncii. Dupa o cariera indelungata, te poti orienta catre locuri de munca cu jumatate de norma in domeniul in care ai cea mai multa experienta. Companiile iti pot folosi expertiza, iar tu nu te vei simti inutil si vei castiga si bani pentru efortul depus.