ARTICOLE

Ce sa inveti din fotbal cand iti cauti job

Ce sa inveti din fotbal cand iti cauti job
In peisajul pietei de locuri de munca de azi trebuie sa fii pregatit mereu pentru competitie. La fel ca si in cazul jucatorilor de fotbal (sau orice alt sport preferi), cel mai important este sa castigi – in cazul lor meciul, in cazul tau, jobul. Ce poti invata de la niste jucatori profesionisti de fotbal daca esti in cautarea unui nou loc de munca? Citeste mai jos pasii corecti pentru castigarea oricarui “meci” cu recrutorul.
  • Antrenament: Urmeaza cele mai bune instructiuni
Atunci cand esti in cautare de joburi, gandeste-te la un coach pentru cariera ta sau macar “antreneaza-te” citind articole specifice si carti de gen, pentru sanse mai mari de reusita. Inainte sa ai pretentia de a castiga un interviu de angajare, pregateste-te sa dai tot ce este mai bun in meciul cu recrutorul.
  • Conditie: Fii in forma si antreneaza-te din greu
Porneste in cautarea de joburi prin alegerea celor mai bune oferte pentru tine si a domeniilor in care poti profesa. Pregateste-ti documentele (CV-uri, scrisori de intentie, scrisori de recomandare) ca sa te pozitionezi in frunte. Ca si un jucator de fotbal care vrea sa fie remarcat, trebuie sa fii mereu in forma si sa muncesti pentru ceea ce iti doresti.
  • Motivatie: Mentine-ti optimismul
Cheia unei cautari de joburi de succes este sa fii mereu motivat si sa nu te descurajezi. Daca jucatorii unei echipe de fotbal se sustin recirpoc si se motiveaza pentru a castiga. Tu trebuie sa fii constient ca obtinerea unui job nou poate dura si intre 6 si 12 luni, mai ales in noul context economic. Fii perseverant, implicat si adopta o atitudine pozitiva. Intretine-ti si imbunatateste-ti reteaua de contacte, aplica pentru locuri de munca regulat si continua sa iti dezvolti abilitatile pentru domeniul de interes prin cursuri si training-uri.
  • Talent: Urmeaza-ti abilitatile
Urmareste-ti punctele tari si aplica la joburi pentru care esti calificat si in care poti fi performant. La modul ideal, educatia, experienta, setul de abilitati si comportamentul natural ar trebui sa se potriveasca cu cererile din oferta pe care ai ales-o. Fotbalistii ajung mari nu numai datorita muncii depuse, ci si a talentului care ii determina sa prefere o astfel de cariera in detrimentul alteia.
  • Pregatire: Cunoaste-ti competitorii
Inainte fiecarui meci important, fotbalistii analizeaza stilul de joc al echipei cu care intra in competitie. In acelasi sens, este benefic sa intelegi care sunt ceilalti aplicanti pentru joburile, domeniul si piata pe care o vizezi sit u. Foloseste-te de retelele sociale pentru a gasi persoane cu aceleasi interese si abilitati ca si tine si vezi ce expertiza au. Foloseste-te de astfel de informatii pentru a scoate in fata atuuri proprii, care te diferentiaza pozitiv de concurenta.
  • Sprijin: Cere ajutorul familiei si al prietenilor
Fiecare persoana care este in cautarea unui loc de munca are nevoie de un grup de sprijin, fie ca este familie, fie prieteni. Ca si in cazul unui inceput de cariera in fotbal, cand novicele trebuie sprijinit, si tu ai nevoie de asa ceva. Solicita sprijin moral de fiecare data cand simti ca nu mai poti – ai nevoie ca si ceilalti sa inteleaga cat te straduiesti si ca doar cu ajutorul lor poti merge mai departe in momentele dificile.
  • Fani: Asigura-te ca oamenii stiu cine esti si te plac
Atunci cand iti cauti locuri de munca, nu conteaza numai pe cine stii, ci mai ales cine te cunoaste si este dispus sa te promoveze. Orice persoana pe care o intalnesti poate fi un aliat, un neutru sau un inamic. Trebuie sa ai cat mai multi aliati, sa construiesti relatii pozitive. Fa-i pe ceilalti sa arate bine, ofera-ti asistenta ori de cate ori este nevoie si vei fi rasplatit cu fani.
  • Echipament: Poarta costumatia potrivita
Echipamentul fotbalistilor le permite sa faca miscarile necesare pentru a inscrie goluri sau a apara, in cazul portarilor. Si in cazul tau trebuie sa ai vestimentatia potrivita fiecarui interviu, ca sa te simti bine in pielea ta si sa dai tot pentru castig.
  • Articuleaza: Sustine un interviu bun
De cate ori nu ti-ai incordat auzul sau mintea ca sa intelegi ce spune un fotbalist la un interviu televizat? Jucatorii de fotbal fie sunt distrati sau obositi dupa un meci, fie se simt inconfortabil in fata camerelor si de aceea pot parea incoerenti. Evita un astfel de caz la un interviu de angajare si invata sa comunici relaxat. Simte-te in mediul tau si vei da dovada nu numai de incredere de sine, ci si de adaptabilitate.
  • Dorinta: Castiga cel care isi doreste cu adevarat
Lucrul cel mai amuzant pentru unii si frustrant pentru altii este ca, de multe ori, nu obtine jobul cel mai calificat candidat. Recrutorii pot alege, de multe ori, pe cel care are cea mai adecvata atitudine: “vreau sa muncesc bine si vreau sa fie in compania dumneavoastra”. Arata ca vrei cu adevarat acel job, sprijina-te pe experienta si abilitatile detinute si demonstreaza nu numai ca esti persoana cea mai potrivita, ci si ca iti place jobul.