ARTICOLE

5 greseli grave in cautarea de joburi

5 greseli grave in cautarea de joburi
  • Este numita piata muncii, dar pentru cei care trebuie sa intre in competitie cu inca un milion de persoane pentru un job se simte mai mult ca o jungla a muncii.
  • Actuala rata a somajului ar putea ajunge la 10% anul urmator, potrivit estimarilor.
  • Exista diferente majore intre regiunile din tara, provincia fiind de departe mult mai afectata de somaj decat Capitala.

Vestile rele sunt mult mai usor de aflat decat locurile de munca disponibile. Cu cat esti mai disperat sa iti gasesti un job, cu atat faci mai usor greseli pentru care esti taxat. Disperarea si anxietatea duc la ramificatii negative in cautarea de joburi.

Printre cele mai commune greseli pe care le poti face atunci cand vrei cu disperare un loc de munca se numara:

  • prea doritor sa obtii orice fel de job;
  • pregatire slaba la interviu;
  • CV nerelevant.

Intr-un asemenea climat economic, nu este suprinzator ca oamenii sunt dispusi sa accepte orice. Totusi, specialistii in resurse umane spun ca este important sa obtii toate informatiile necesare despre job si sa te asiguri ca sunt potrivite pentru tine mai degraba decat sa aplici la orice loc de munca vacant.

Strategia corecta nu este deloc complicata. Cine isi cauta de munca are doua sarcini:

  • sa descopere problemele pentru care angajatorul are nevoie de ajutor;
  • sa se prezinte pe sine ca solutie la respectivele probleme.

Ia in considere si evitarea urmatoarelor greseli in cautarea de locuri de munca:

1. Nu te baza doar pe site-urile de recrutare

Multe dintre anunturile de joburi nu sunt publicate si le poti afla doar prin reteaua de contacte sau contactand direct compania. Alege sa iti faci cunoscuta disponibilitatea pentru un nou loc de munca si sa stii exact ceea ce vrei.

2. Nu transforma CV-ul tau intr-o lista de activitati

Multi dintre cei care cauta un job gandesc ca propriul curriculum vitae este o lista cu “tot ce au facut in viata”. CV-ul este, in fapt, un instrument de marketing, o prezentare de brand. Concentreaza-te asupra detaliilor care prezinta realizarile, nu ceea ce ai facut zi de zi. Cuantifica-ti succesul, in bani sau in timpul castigat pentru companie sau in retentia clientilor.

3. Nu te duce nepregatit la interviu

Informeaza-te intotdeauna inainte de a merge la un interviu de angajare - trecutul companiei, planuri de viitor, produse noi, echipa etc. Cu cat demonstrezi ca stii mai multe si ca te poti integra usor, cu atat isi cresti sansele sa obtii jobul.

4. Nu confunda “reteaua de contacte” cu a solicita un loc de munca

Reteaua de contacte presupune dezvoltarea unor relatii personale. Contacteaza persoanele pe care le cunosti pentru sfaturi, nu solicita un job. Vei obtine astfel recomandari mai usor, iar pe termen lung astfel de relatii te ajuta mai degraba decat ar face-o simpla oferire a unui post.

5. Nu trata necuviincios personalul administrativ

Mai mult de jumatate dintre angajatori considera ca opinia asistentilor sai importanta in evaluarea candidatilor la job. Asa ca asigura-te ca nu tratezi superior oamenii cu care intri in contact atunci cand te prezinti la un interviu de angajare.