ARTICOLE

10 lucruri pe care candidatii destepti le fac

10 lucruri pe care candidatii destepti le fac
Ce ii deosebeste pe candidatii destepti de ceilalti care isi cauta de munca? Cel mai adesea, deosebirile se concretizeaza in unul dintre cele 10 lucruri de mai jos:

1. Ei realizeaza ca un potential job bun poate fi gasit oriunde.

Candidatii destepti nu sunt speriati sa isi promoveze aspiratiile la anumite joburi oricui, de la prietenii parintilor si pana la dentist. (Niciodata nu stii cine pe cine cunoaste sau ce informatie are legat de un anumit post). Acest lucru inseamna sa faci public ca vrei sa te angajezi si in retelele sociale (LinkedIn) si sa incluzi link-ul catre profilul tau in semnatura de e-mail, spre exemplu.

2. Ei cauta mai degraba companii decat joburi.

Poti descoperi, intr-un anumit domeniu, companii pe care nu le stiai si care nu erau in lista ta de tinte. Nu strica niciodata sa faci aplicatii spontane catre firme in care vrei sa lucrezi. Trebuie doar sa afli adresa de e-mail a celui care se ocupa cu recrutarea, sa adaugi un CV profesionist si, mai ales, e-mail-ul de prezentare a aplicatiei sa fie similar unei scrisori de intentie.

3. Ei aloca timp si efort pentru aplicatiile pe care le fac.

Aloca timp corespunzator ca sa iti aranjezi CV-ul astfel incat sa te reprezinte cel mai bine. Adauga si o scrisoare de intentie de fiecare data cand ai impresia ca in curriculum vitae nu te poti exprima atat de liber cat iti permite scisoarea. Si, mai presus de toate, citeste inca o data tot ce trimiti, de la e-mail/scrisoare de intentie si pana la CV, ca sa nu iti scape vreo greseala jenanta.

4. Ei isi fac temele.

Este logic pentru candidatii destepti sa stie ceva despre potentialul angajator. De la cautatul pe Google si pana la verificarea situatiei financiare pe site-ul Ministerului de finante, orice informatie poate fi utila in procesul de angajare.

5. Ei stiu ca si angajatorii isi fac, de asemenea, temele.


Tot mai multe persoane care se ocupa de recutare cauta informatii despre potentialii angajati. Mai ales in mediul online si pe retele sociale. Asa ca orice comentariu pe care l-ai facut utilizandu-ti numele adevarat, orice fotografie din Facebook care este etichetata cu numele tau si orice referire la tine sau la munca ta facuta pe internet la un moment dat poate fi gasita printr-o simpla cautare. Asa ca, la nivel online, ai grija ce lasi in urma si cat de multe vrei sa dezvalui despre viata ta privata.

In acelasi timp, oameni cu care ai lucrat pot da referinte bune sau rele despre tine, in functie de felul in care ati interactionat. Si daca recruiterul cunoaste pe cineva din trecutul tau profesional, poate afla informatii pe care tu nu le poti controla.

6. Ei isi fac repede cunoscuta valoarea.

Asa cum poate ai citit de cateva zeci de ori pana acum, unui recruiter ii ia cam 10 secunde sa iti treaca in revista CV-ul si sa decida daca il va analiza in profunzime ulterior sau il va ignora. Un candidat destept va raspunde, prin CV-ul lui, la intrebarea de baza – Ce poti face pentru companie? – printr-o sinteza a experientei, studiilor si abilitatilor sale in sectiunea Obiectiv de cariera.

7. Ei arata si se comporta ca niste profesionisti.

Simplu, dar eficient: esti un candidat destept daca ajungi la timp la interviu, esti imbracat corespunzator cu jobul pentru care te lupti, vorbesti, dar si asculti, inspiri incredere si ai maniere adecvate.

8. Ei arata ca vor acel job.

Un cautator destept de job nu va obosi inutil recruiterul. Se va concentra asupra necesitatilor angajatorului si va demonstra ca este raspunsul perfect pentru respectiva pozitie. Bineinteles, sa arati un minimum de entuziasm pentru job poate face minuni.

9. Ei nu o iau inaintea recruiterului.

Oricat de mult ar dori sa afle despre metodele de promovare, mariri si perioade de concediu, un candidat destept nu sare peste etape si nu pune intrebari in timpul primului interviu. Se concentreaza asupra pozitiei vacante, apoi decide daca pachetul salarial este sau nu convenabil.

10. Ei solicita jobul si trimit o scrisoare de multumire dupa interviu.

Oricat ar parea de straniu, la finalul interviului fa un rezumat al atuurilor tale si spune recruiterului ca vrei cu adevarat sa lucrezi in acea companie. Mai mult, cu o scrisoare de multumire ulterioara vei reusi sa ramai in mintea angajatorului si sa iti cresti sansele sa obtii jobul.