ARTICOLE

Cum sa te faci inteles

Cum sa te faci inteles

Ti se intampla uneori sa nu reusesti sa-ti expui punctul de vedere asa cum ai dori. Alteori ai senzatia ca partenerul de discutie te aude, dar nu te intelege. Pur si simplu nu reusesti sa convingi!

Iata 3 pasi pentru a face comunicarea mai usoara si mai eficienta:

1. Ce stii despre celalalt?

Un anumit lucru poate insemna pentru persoane diferite, lucruri diferite. Cunosti sistemul de valori al interlocutorului? Nu porni de la premiza ca stii deja ce vrea sa spuna. Exista o metoda in vanzari foarte eficienta in viata de zi cu zi: afla dorintele si nevoile celuilalt si vino cu o rezolvare pentru ele. Mai bine zis, prezinta produsul, ideea, propunerea ta ca rezolvare a problemelor sale.

2. Intreaba, asculta, intelege!

Asculta-l pana la capat si retine elementele esentiale. Nu incerca sa-ti formulezi replicile in timp ce vorbeste. Pune intrebari pentru a te asigura ca ai inteles asa cum trebuie parerea sa. Nu-i da doar ocazia sa-si spuna punctul de vedere, ci, mai mult decat atat, ajuta-l sa-si epuizeze toate argumentele. Avand mintea libera, neocupata de propriile idei neexprimate, va putea sa asculte ce ai de spus.

3. Nu-l pierde ''pe drum''!

Cauta punctele comune. Pornind de la acestea construieste-ti rationamentul. Verifica mereu care este pozitia interlocutorului vis-a-vis de cele spuse de tine, pentru a nu te trezi vorbind singur.

In acelasi timp, ai grija ca nici tu, nici el sa nu va abateti de la subiect. Inainte de a incepe orice discutie incearca sa-ti stabilesti ce vrei de fapt sa obtii. Avand foarte clar in minte acest lucru, iti vei putea orienta mereu intrebarile spre gasirea unei solutii.

Uneori, cu putin ajutor, poate sa ajunga singur la ideea ta. In felul acesta eviti lungi discutii in contradictoriu, salvand timp si relatii.