ARTICOLE

Ce faci cand iti iubesti munca, dar iti urasti seful

De la dezacorduri capitale la certuri marunte de zi cu zi, relatia cu seful tau poate sa intunece si cea mai placuta munca intr-un domeniu de care esti pasionat sau care iti place foarte mult. Desi primul impuls este sa-ti dai urgent demisia si sa-ti cauti un alt job, uneori din anumite motive, cum ar fi faptul ca un job de cateva luni nu da deloc bine intr-un CV, trebuie sa mai rezisti o vreme in firma in care lucrezi. Sau, chiar poate, intr-un caz fericit, sa salvezi o situatie fara iesire si in timp sa ajungi sa te intelegi foarte bine cu seful tau si sa ramai.

Iata cateva metode de a face munca alaturi de seful tau daca nu mai placuta, macar suportabila:

Uita-te in oglinda
Poate seful tau e insuportabil, dar poate nici tu nu ii faci viata mai usoara. Vezi-ti de treaba, nu porni un razboi din orice lucru marunt si usor usor lucrurile sa vor linisti si vor intra pe un drum normal.

Axeaza-te pe asteptarile sefului tau
Analizeaza care sunt obiectivele, asteptarile sefului tau si fii cu un pas inainte. Prezinta solutii si nu probleme. Fa-i pe plac, fa-i munca mai usoara si vei deveni indispensabil.

Subliniaza-ti realizarile
Tine-l la curent cu evolutia proiectelor importante la care lucrezi. Demonstreaza-ti valoarea prin munca. Dovedeste initiativa si vino cu idei noi.

Gata cu confruntarile
Nu-l mai contrazice, nu va mai bateti cap in cap toata ziua. Daca ai tendinta de a nu fi de acord niciodata cu ideile lui, chiar daca unele dintre ele sunt chiar bunicele, daca ai tendinta de a fi ''Gica-contra'' si cauti mereu nod in papura, e cazul sa te opresti. Apreciaza-i ideile si vei avea numai de castigat.

Cauta-ti aliati
Cauta sfaturi, suport moral, un mentor, pe cineva care sa te sfatuiasca. In primul rand, daca situatia este incordata, nu poti sa mergi la seful tau pentru un sfat atunci cand ai nevoie. Iar in al doilea rand, atunci cand esti foarte nervos, vei avea nevoie de cineva care sa te mai tempereze.

Mergi la seful sefului
Ca ultima solutie vorbeste cu superiorul sau cu departamentul de HR. Dar numai dupa ce ai epuizat orice alta varianta, pentru ca s-ar putea sa fie ultimul lucru pe care il vei mai face in acea firma. Desigur se poate sa mai fie si alti angajati in aceeasi situatie si cei de la resurse umane sa cunoasca problema si sa te ajute. Dar, pentru sigutanta, informeaza-te putin inainte.

Fa rost de o viata personala
Oamenii care au si alte interese in afara de munca, nu dau o importanta chiar atat de mare micilor probleme de fiecare zi de la serviciu, gandesc in perspectiva si acorda fiecarui lucru importanta pe care o are. Asa ca aminteste-ti ca mai ai si familie si prieteni. Degeaba ajungi sa ai o cariera extraordinara, daca planul personal lipseste cu desavarsire.

Planul B
Nu pleca fara sa ai unde. Informeaza-te bine in legatura cu oportunitatile pe care le ofera piata. Ai grija sa ceri referinte din timp. Un plan de rezerva iti va da incredere si control asupra situatiei.