ARTICOLE

Cum cauti joburi: activ sau pasiv?

Cum cauti joburi: activ sau pasiv?

Pentru a afla daca modul in care alegi sa urmaresti anunturile de joburi este unul activ sau unul pasiv este nevoie sa iti analizezi situatia curenta in cariera si sa punctezi optiunile pe care le ai.

Daca nu esti angajat si vrei un job sau esti foarte sigur ca vrei sa renunti la actualul loc de munca, atunci esti, cu siguranta, un cautator activ de joburi. Ar trebui, in acest caz, sa aloci o parte semnificativa a timpului tau ca sa cauti joburi potrivite pentru aptitudinile, pregatirea si, daca ai, experienta ta. In general, persoanele aflate in cautare activa de joburi nu suporta sa stea intr-o situatie incerta prea mult timp. Daca simti ca te incadrezi in aceasta categorie, este timpul cu siguranta pentru o schimbare in viata ta profesionala.

Cautator activ de joburi

Te-ai identificat ca fiind un cautator activ de joburi si, in acest caz, exista doua variante:

  • ai deja un job si vrei altul mai bun - trebuie sa fii discret la compania unde inca lucrezi, dar sa anunti prieteni in care ai incredere, pentru a-ti largi sansele de a gasi noi joburi;
  • nu lucrezi - spune in stanga si-n dreapta ca vrei un loc de munca, urmareste anunturile active de joburi si trimite CV-uri si scrisori de intentie personalizate la acele locuri de munca pe care consideri ca ti se potrivesc si le poti obtine, documenteaza-te cu privire la nivelul de salariu din domeniu si pregateste-te de interviu.

Este indicat sa iti actualizezi in permanenta CV-ul, pentru ca potentialul angajator sa vada ca esti o persoana activa si interesata de job. Totodata, iti poti reorganiza datele din CV astfel incat sa scoti in evidenta, de fiecare data, acele elemente care te recomanda pentru un job sau altul.

Cautator pasiv de joburi

Nu esti sigur ca vrei un alt job sau ca doresti un prim job acum, cand te-ai concentra mai mult pe studii: urmaresti anunturile de joburi, citesti despre diverse politici salariale sau oferta de locuri de munca a unor companii, dar nu treci la actiune.

Cautatorii pasivi de joburi sunt persoane angajate sau inca neincadrate in campul muncii, care considera ca situatia lor poate sa mai fie mentinuta in acest stadiu. Sunt deschisi la ideea de schimbare, insa nu trec inca la actiune: evita sa trimita un CV sau o scrisoare de intentie.

A fi un cautator pasiv de joburi presupune sa fii realist in legatura cu potentialul tau de angajat si sa fii la curent cu cerintele pietii. Chiar daca nu vrei in acest moment un job sau un alt loc de munca, informeaza-te despre eventualele oportunitati, in cazul in care te razgandesti. Ca sa intelegi mai bine cerintele din domeniu, documenteaza-te cu privire la aptitudinile, educatia si resursele pe care companiile le solicita.

Ponturi pentru a deveni un cautator de joburi eficient:

  • sa ai mereu CV-ul actualizat si aranjat, pentru a-l putea trimite la angajator;
  • documenteaza-te cu privire la ultimele tendinte in materie de joburi in domeniul unde vrei sa activezi: ce aptitudini se cer, care sunt specializarile de care ai nevoie etc.;
  • continua sa te perfectionezi: cursuri, semniarii, documentare pe internet;
  • inscrie-te in asociatii sau grupuri de discutii care sunt in legatura cu specializarea ta si domeniul de interes;
  • identifica si mentine reteaua de contacte prin care poti afla oportunitati de joburi;
  • asigura-te ca cei din jurul tau stiu ca esti deschis pentru noi joburi.
A fi un cautator activ de joburi este o necesitate atunci cand vrei sa iti schimbi conditia, iar a deveni un cautator pasiv de joburi, in actuala piata a muncii, este o aptitudine cruciala pentru cariera ta.