ARTICOLE

Diferentele de salarizare intre sectorul public si cel privat si migrarea angajatilor catre buget

Diferentele de salarizare intre sectorul public si cel privat si migrarea angajatilor catre buget

Daca in urma cu multi ani toata lumea isi dorea sa lucreze la privat, deoarece salariile erau mult mai bune comparativ cu cele de la stat, acum lucrurile stau altfel. Tot mai multi angajati isi doresc sa lucreze la buget, deoarece aici salariile au ajuns sa fie mult mai mari decat cele din sistemul privat, iar volumul de munca este mult mai mic.

In prezent, salariul mediu net din administratia publica este de 4.207 lei, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS) pentru luna iunie 2018. Acesta este dublu fata de salariul mediu pe economie, care este doar 2.115 lei. Asta in conditiile in care in statistica oficiala nu au fost incluse salariile din fortele armate si nici cele ale personalului din cabinetele parlamentare. In acest caz diferentele ar fi fost mult mai mari in favoarea sistemului de stat.

Romanii muncesc jumatate de an pentru a-si plati contributiile la stat

Mutarea CAS si CASS de la angajator la angajat, incepand cu ianuarie 2018, a schimbat total filosofia in ceea ce priveste impozitarea salarizarii.

„Daca in 2017, la 100 lei brut, salariatul incasa 71 lei, azi, la aceeasi bani, angajatul incaseaza doar 57 lei. Asta s-a intamplat cu transferul contributiilor. Transferul fiscal inseamna suprasarcina pe lucratori”, a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, pentru adevarul.ro.

Astfel, peste jumatate din timp romanii din sistemul privat muncesc pentru stat, iar de anul acesta s-au mai adaugat inca cinci zile in care romanii muncesc pentru a-si plati contributiile. Daca pana in 2018 romanii lucrau pana la 15 iunie pentru stat, de anul acesta romanii muncesc pana la 20 iunie pentru stat si abia apoi pentru ei si familie.

Migrarea angajatilor din sistemul privat catre stat si riscul de faliment in cazul firmelor private

In contextul in care angajatii din mediul privat muncesc pe salarii mult mai mici este de inteles ca tot mai multi incearca sa migreze catre stat. Astfel, antreprenoriatul si munca privata sunt dezavantajate net in fata aparatului public.

In ce priveste consecinta acestor politici publice, economistul Cristian Paun spune ca o parte dintre angajatii din mediul privat va migra catre sectorul bugetar, acolo unde coincid competentele. „Ceilalti vor pleca in Uniunea Europeana, unde este mare nevoie de specialisti. Iar Romania ii are. A treia consecinta a acestor politici de neimaginat va fi falimentul multor, foarte multor societati din domeniul privat, care nu pot produce, pentru ca nu au oameni. Pentru ca presiunea economico-fiscala pusa de stat este mult prea mare si nu mai pot face fata”, a declarat Cristian Paun, pentru adevarul.ro.

In conditiile date si din cauza faptului ca tot mai multe persoane tinere aleg sa paraseasca tara pentru un trai mai bun, multe firme private risca sa dea faliment.

„Politicienii au stimulat consumul, dar si-au intors spatele de la productie. Ai romani care vor si pot sa consume, dar nu ai oameni cu care sa produci. Asta se va intampla. Daca Revolutia Fiscala va continua in acest fel, Romania va ramane fara producatori si fara exportatori, ceea ce va adanci prapastia in care ne aflam”, a mai spus profesorul de economie Cristian Paun pentru sursa citata.