Cat castiga un contabil in Romania, in 2020

ARTICOLE

Cat castiga un contabil in Romania, in 2020

Cat castiga un contabil in Romania, in 2020

Meseria de contabil este una dintre cele mai căutate meserii pe piața muncii.

Potrivit experților în recrutare, contabilitatea se află pe locul 5 în topul celor mai ofertate și ofertante domenii. După IT, Juridic, Bănci și Resurse Umane.

Contabilii autorizați și experți contabilii sunt căutați în piață, indiferent de nivelul de experiență și de studii pe care îl dețin.

Și asta pentru că orice societate comercială are nevoie de cel puțin un contabil care să țină evidența operațiunilor economice ale firmei și să facă o analiză a acestora. Sinteză care îl va ajuta pe manager să ia decizii importante legate de dezvoltarea firmei. 

Contabil junior, un job promițător pentru un salariu motivant

Ca în orice alt domeniu, intrarea ‘’ în pâine ‘’, debutul în profesie este la limita inferioară a salarizării, în primele luni de la angajare și pornește de la 3.300 Ron brut / lună. O sumă deloc de neglijat, nu-i așa?

Cu toate acestea, un contabil autorizat junior va ajunge să câștige - conform datelor paylab.ro - un salariu de până la 4.000 de lei net, pe lună, pentru activități legate de contabilitatea primară și de introducerea datelor în sistemul firmei. 

Tichetele de masă, asigurarea medicală privată, primele de performanță, sunt extra beneficiile de care se poate bucura un contabil junior, în funcție de mărimea firmei la care lucrează.

Contabil șef, o poziție de top, un salariu în euro

Salariul unui contabil expert variază între 1.800 și 2.200 de euro net / lună. 

Un câștig salarial care răsplătește experiența unui contabil expert, deținător de studii superioare în domeniul economic și a certificării CECCCAR - Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. 

Pachetul salarial este întregit, în general, pe lângă bonurile de masă și asigurarea medicală și de o pensie facultativă. 

Un contabil șef cu atribuții de audit și competențe de consultanță financiară într-o companie multinațională, poate ajunge și la frumoasa sumă de 3.000 de euro, în mână, pe lună. Nu e de mirare că joburile de contabil șef și contabil senior sunt unele dintre cele mai vânate de către cei care activează în domeniul contabilității. 

Însă succesul vine odată cu experiența și durează minim 5 ani, pentru ca un contabil să poată ajunge într-o poziție de top, într-o companie antreprenorială sau multinațională.

Firma de contabilitate sau când un contabil intră în afaceri

În ultimii ani, a fi contabil pe cont propriu s-a dovedit a fi rentabil, mai ales pentru contabilii care își doresc independență financiară  și flexibilitate în muncă.

Forma juridică de funcționare este:

  • - Societate cu răspundere limitata SRL  

sau        

  • - Cabinet Contabil autorizat liber profesionist / Persoana fizica autorizata PFA

Potrivit prevederilor OUG nr. 37/2011 economiștii pot sa isi deschida PFA-uri cu obiect de activitate "contabilitate", fără a fi membri ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România(CECCAR).

NOTE:

  • - Cod CAEN:

           6920 Activități de contabilitate și audit financiar; consultanta in domeniul fiscal

  • - Pentru experÈ›ii contabili carnetul de expert trebuie vizat anual

Inițial,contabilul care își deschide propria afacere de contabilitate va testa piața și va câștiga doar pentru câți clienți își va permite să presteze servicii de contabilitate primară sau contabilitate financiară. 

Apoi, dacă există cerere, un contabil independent poate angaja alți contabili autorizați și experți contabili, pentru a crește propria firmă de contabilitate.

Câștigurile sunt măsurate în tarifele care se aplică fiecărui client în funcție de nivelul și de complexitatea volumului de muncă contabilă, audit financiar sau consultanță fiscală, realizate.

Contabilitatea s-a dovedit a fi o afacere independentă profitabilă.

Pentru o investiție de minim 15.000 mii de lei (pentru spațiu birou, dotări, echipamente, softuri specializate, autorizații ) și 100% implicare, profitul unui contabil întreprinzător poate ajunge la câteva mii de euro, lunar.

Așadar, contabilitatea este și va rămâne o profesie bine plătită, cu multiple avantaje și posibilități de dezvoltare.

Dacă dorești să practici contabilitatea, chiar dacă nu ai o diplomă de licență în contabilitate, acum o poți face simplu și sigur!

Premium Teaching - experți în domeniul formării și dezvoltării profesionale - îți oferă 2 cursuri de specializare în contabilitate primară și financiară, pentru studii medii - cu predare clasică sau online.

Diplomele obținute sunt recunoscute  la nivel național și sunt autorizate de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației.

Pentru un câștig care să-ți permită un stil de viață modern, devino contabil! 

*** Sumele salariale, minime și maxime, incluse în acest articol, sunt rezultatul datelor statistice furnizate de Paylab România. Acestea sunt cifre orientative și variază în funcție de mărimea și importanța companiei angajatoare și de nivelul de pregătire și experiența contabilului care aplică pentru un job în domeniul contabilității. ***