ARTICOLE

Aveti incredere in propriile puteri

Aveti incredere in propriile puteri
Asteptati succesul in cariera? Sunteti de parere ca daca asteptati suficient mai devreme sau mai tarziu visele dumneavoastra vor deveni realitate? Cand vine vorba despre cariera este mai bine sa va petreceti timpul muncind pentru a atinge succesul decat sa-l pierdeti asteptand ca momentul in care veti spune ''Am reusit'' sa vina de la sine.

Cum sunt oamenii care au succes? Sunt hotarati si au incredere in ei insisi. Stiu mereu ce pas trebuie sa faca in continuare si parca nimic nu ii ia prin surprindere. Uneori insa, in loc sa invatam de la ei, facem presupuneri gresite: ''Probabil ca stiau pe cineva din interior'' sau ''Pur si simplu au avut noroc''. Uitam ca modele noastre de succes au muncit mult pentru a reusi, iar noi poate nu am vazut fiecare pas pe care l-au urmat in cariera. Vedem doar rezultatele.

Succesul in cariera nu este doar pentru cei norocosi. Este pentru cei care si-l doresc si muncesc mult pentru a-l obtine. Urmati cativa pasi si succesul va fi al dumneavoastra. Deviati de la acesti pasi si succesul va veni mai greu. Deci, sunteti in cautarea succesului? Fiti pregatiti sa urmati pasii de mai jos.

1. Credeti ca veti reusi. Increderea in propriile forte este un element crucial care de multe ori este uitat. Trebuie sa credeti ca puteti. Daca dumneavoastra nu credeti asta, cine o va face? Increderea va da puterea de a trece peste momentele dificile si va ajuta sa priviti mereu inspre viitor cu incredere. Cum sa faceti pentru a capata incredere? Stati la un birou cu o foaie de hartie in fata dumneavoastra. Descrieti-va liber, fara atentie la stil sau forma, cariera si viata ideala. Daca veti face o compunere sincera veti obtine o descriere a vietii de zi cu zi pe care vreti sa o traiti. Pastrati aceasta descriere si ganditi-va la ea de fiecare data cand incepeti sa va pierdeti increderea.

2. Treceti la fapte. Dupa ce ati capatat incredere in dumneavoastra si v-ati conturat un ideal de succes in cariera este timpul sa treceti la fapte. Ganditi-va ce pasi trebuie sa urmati pentru a transforma idealul in realitate. De indata ce ati facut un plan ati parcurs jumatate din drum. De exemplu, sa spunem ca va doriti sa va schimbati domeniul de activitate. Ce cunostinte teoretice aveti pentru noul domeniu? Aveti nevoie de pregatire suplimentara? Costurile cursurilor de pregatire sunt suportabile pentru dumneavoastra? Daca investiti in training veti castiga mai mult? Scrieti-va intrebarile si raspunsurile impreuna cu pasii pe care ii aveti de urmat si treceti la fape.

3. Dedicati-va propriului succes. Oamenii de succes spun ''Voi face'' in loc de ''Voi incerca'' sau ''Voi face candva, nu stiu exact cand''. Daca ati luat hotararea sa urmati un plan dedicati-va acestuia si mentineti-va drumul. Oamenii au o inclinatie naturala catre explorarea tuturor oportunitatilor insa daca vreti sa va urmati planul si drumul va trebui sa invati sa respingeti anumite tentatii care va pot aparea in cale si care va pot devia. Va trebui sa invatati sa spuneti NU. Cu putin exercitiu veti observa ca planul dumneavoastra incepe sa dea roade.

4. Stabiliti-va prioritatile. Sunteti dedicat, aveti un plan si v-ati dedicat lui. Trebuie insa sa aveti si cateva prioritati. Faceti o lista cu toate activitatile pasii din planul dumneavoastra le implica. Daca planul este realist si obiectiv veti avea surpiza de a obtine o lista cu zeci de activitati de urmat. Evident nu veti putea sa le urmati pe toate in acelasi timp motiv pentru care trebuie sa stabiliti care este prioritatea lor. Ganditi-va care din activitatile dumneavoastra va ocupa cel mai mult timp in defavoarea carora, care sunt vitale si care suporta amanare.

5. Priviti si mergeti mereu inainte. Indiferent de situatie. Oricine are zile rele, zile in care nu poate sau nu vrea sa munceasca sau zile in care efortul necesar poate parea prea mare. Este normal, pentru ca exista si reversul medaliei: zile in care simtiti ca aveti puterea de a face orice. Este normal sa aveti si indoieli. Atunci cand va confruntati cu aceasta situate, ganditi-va la planul pe care l-ati facut pentru a ajunge la idealul de la punctul 1. Priviti mereu situatia ''de sus'', si ganditi-va la la pasii pe care i-ati facut deja.