ARTICOLE

Scrisoarea de intentie - mai importanta decat crezi

Scrisoarea de intentie -  mai importanta decat crezi

Da, e vorba de acele cateva paragrafe care ne dau o multime de batai de cap. Simplu, concis, trebuie sa scrii tot ce crezi ca te poate face sa obtii interviul. Internetul e plin de modelele pe care care specialistii in resurse umane le stiu deja pe de rost.

In fata paginii albe, cel mai greu e sa incepi, fiindca nu stii cum sa faci: sa fii original sau sa pastrezi un stil formal? Ce anume sa alegi din experienta ta pentru a te prezenta intr-un mod cat mai interesant in fata angajatorului? Care e formula de adresare cea mai potrivita? Dar incheierea cum ar trebui sa fie?

Scrisoarea de intentie poate sa fie un mijloc foarte eficient de a-ti deschide drumul catre o angajare. In acelasi timp, o redactare nefericita sau banala isi va gasi cu usurinta drumul spre cosul de gunoi al departamentului de resurse umane.

Nu exista modelul perfect de scrisoare de intentie. Ca si CV-ul, redactarea ei trebuie sa tina cont de cateva reguli de baza, dar sa dovedeasca si abilitatile candidatului de a raspunde cat mai bine cererilor angajatorului.

Iata cateva idei care te pot ajuta sa faci o scrisoare de intentie buna:

Adapteaza scrisoarea de intentie la cerintele jobului pentru care aplici. Explica-i angajatorului care sunt motivele pentru care esti interesat de acel post. Arata faptul ca te-ai informat despre compania respectiva si ca iti doresti cu adevarat sa devii angajatul acesteia.

Arata cum vei valorifica experienta ta in noua pozitie. Chiar daca vei candida pentru un post dintr-un domeniu diferit, incerca sa faci o conexiune cu experienta pe care ai acumulat-o deja la alte joburi. Gaseste legatura fireasca intre sarcinile indeplinite in trecut, care te pot ajuta sa devii un bun profesionist si intr-un rol nou la compania respectiva.

Adauga valoare CV-ului, nu reproduce informatiile din el. Scrisoarea de intentie trebuie sa completeze CV-ul. Evita sa sa copiezi informatiile din CV. Mai degraba spune o “poveste”(evident trebuie sa fie 100% reala) despre ce poti face tu pentru compania respectiva  si subliniaza de ce esti candidatul potrivit.

Fii atent la detalii. Reciteste scrisoarea, corecteaz-o, roaga un membru al familiei sau un prieten sa o verifice. Greselile fac impresie proasta, denotand neglijenta si e pacat ca lipsa unei litere sa te scoate din cursa pentru un post bun. Daca e posibil, afla numele persoanei de la departamentul de resurse umane si adreseaza-i direct scrisoarea. E un detaliu, insa arata grija cu care te-ai pregatit si respectul fata de compania si persoana respectiva.

Pastreaza mesajul scurt. Chiar daca, odata ce ai inceputi sa scrii, pot sa iti vina o gramada de idei, limiteaza-te la ce e cu adevarat important. O scrisoare de intentie de trei pagini nu va convinge pe nimeni. Si sansele sa nu fie citita sunt mari.

Aplica la joburile dorite folosind o scrisoare de intentie potrivita, care iti poate mari sansele de a fi chemat rapid la un interviu. Intra chiar acum in contul tau, redacteaza, actualizeaza si imbunatateste-ti scrisorile de intentie.