ARTICOLE

Interviul de angajare: 7 greseli frecvente pe care le poti evita

Interviul de angajare: 7 greseli frecvente pe care le poti evita

“Unde am gresit?” este intrebarea fireasca a unui candidat in urma interviului de angajare la care a primit un raspuns negativ. Exista o multitudine de  situatii in care angajatorul poate considera nesatisfacator modul in care te prezinti. Dar sunt anumite greseli pe care candidatii le fac in mod frecvent si pe care, cu un minim efort, le poti elimina la urmatoarele interviuri.  

Nu te-ai informat suficient despre postul respectiv

Daca nu ai suficiente cunostinte despre ce inseamna postul respectiv si ce sarcini presupune, angajatorul iti va acorda foarte putine sanse sa-l ocupi. Chiar daca este primul tau job, incerca sa te documentezi cat mai bine despre cerintele unei astfel de pozitii, despre pregatirea necesara. Acum ai la dispozitie o multime de resurse, in special pe internet, insa nu exclude nici posibiliatile de a discuta in prealabil cu oameni care au acelasi tip de job.  

Lipsa de interes in timpul interviului
Atitudinea ta din timpul interviului il poate influenta pe angajator sa ia o hotarare. In cazul in care raspunzi scurt si fara entuziasm, daca nu pui intrebari la randul tau si nu te arati deloc interesat de jobul respectiv, iti reduci sansele sa fii selectat. 

Concentrarea exagerata pe ceea ce vei obtine tu
Este firesc sa fii interesat de nivelul salariului, de sistemul de bonsuri sau de alte avantaje pe care ti le va conferi ocuparea unui astfel de post. Insa nu e recomandabil sa fii tu primul care aduce in discutie salariul, sa te arati preocupat numai de acest aspect sau sa fii lipsit de flexibilitate in situatia unei negocieri.

Lipsa de pregatire la interviu
Stii ca urmeaza sa mergi la interviu si te astepti la anumite intrebari din partea angajatorului, cum ar fi care cele despre realizari, punctele tale forte sau defecte. Pregateste raspunsuri la aceste intrebari. Este posibil ca anumiti angajatori sa le foloseasca si este mai simplu daca stii ce ar trebui sa spui in loc sa fii nevoit sa improvizezi niste raspunsuri mai mult sau mai putin potrivite.

Nu ai suficiente informatii despre compania la care urmeaza sa te angajezi
Daca nu stii mai nimic despre firma respectiva, angajatorul poate intelege ca esti dispus sa ocupi orice job, oriunde ti s-ar oferi. Afla pe cat posibil informatiile de baza despre companie si arata ca te-ai documentat despre domeniul in care aceasta isi desfasoara activitatea.

Te plangi de fostul angajator
Chiar daca ultimul loc de munca nu a insemnat pentru tine jobul de vis, este bine sa fii retinut in privinta comentariilor negative la adresa fostilor sefi. Raspunde onest la intrebarea de ce ai renuntat la ultimul job, fara sa incerci sa arunci toata responsabilitatea asupra fostului angajator. O atitudine decenta si corecta in aceasta privinta contribuie la crearea unei imagini bune in fata noului angajator.

Devii prea familiar cu persoana care te intervieveaza

Multi dintre angajatori au o atitudine deschisa si prietenoasa la interviu, iti zambesc si incerca sa te faca sa te simti in largul tau. Nu interpreta gresit aceasta amabilitate, devenind mult prea familiar cu persoana respectiva. Pastreaza limitele care se impun intr-o asemenea situatie si nu face exces oferind informatii despre tine care nu sunt relevante pentru angajator.