ARTICOLE

7 intrebari capcana pentru oamenii de HR si cum sa raspunzi corect

7 intrebari capcana pentru oamenii de HR si cum sa raspunzi corect

Doresti sa lucrezi in HR si sa intervievezi alti oameni? Sa iei decizii privind salariul pe care acestia urmeaza sa-l primeasca, sa-i instruiesti si  sa-i motivezi sa devina din ce in ce mai buni in ceea ce fac? Oamenii de HR fac toate aceste lucruri si mult mai multe.

Daca doresti sa te angajezi in acest domeniu, trebuie sa stii ca exista o concurenta mare pentru un astfel de post, asadar trebuie sa fii pregatit pentru interviu cu raspunsuri care sa-ti garanteze succesul. Iata care sunt intrebarile capcana pe care angajatorul ti le va pune in timpul interviului si cum trebuie sa raspunzi la ele!

1. De ce vrei sa lucrezi in HR?

Raspunde la aceasta intrebare concentrandu-ti atentia asupra abilităților tale interpersonale, pe capacitatea ta de a descoperi punctele forte și slabe ale persoanelor de langa tine și pe pasiunea pe care o ai pentru acest domeniu.

Vorbeste cu entuziasm despre motivatiile tale aratand angajatorului ca nu vezi in acest loc de munca doar un motiv de a castiga un salariu frumos ci ca vei veni cu pasiune la munca zi de zi.

2. Ce caracterizează un bun angajat în resurse umane?

Pentru a raspunde corect la aceasta intrebare trebuie sa citesti cu atentie lista de sarcini din descrierea postului. Mentioneaza acele lucruri conectandu-le insa la trasaturile de persoanalitate, valorile si atitudinile pe care tu le ai.

3. Povesteste-mi despre ultimul tau sef. Care erau punctele forte si punctele slabe ale acestuia?

Cand raspunzi la aceasta intrebare incearca sa te focusezi pe punctele forte ale acestuia. Companiile isi doresc ca angajatii de HR sa poata vedea lucrurile bune in ceilalti. Desigur, nu trebuie sa-l lauzi excesiv ci doar sa mentionezi cateva caracteristici esentiale.

La final poti mentiona si cateva slabiciuni ale fostului sef, pentru a demonstra ca poti observa si slabiciunile persoanelor, si ca le poti indrepta.

4. Imagineaza-ti ca trebuie sa alegi un nou director general pentru compania noastra. Cum ai proceda?

Descrie pasii de baza pe care ii vei urma pentru angajarea de personal. Arata-i intervievatorului ca stii cum sa creezi un profil al unui candidat si cum sa atragi cei mai buni candidati pentru postul respectiv, dar si cum sa sustii interviurile cu acestia si cum sa alegi persoana potrivita pentru functia respectiva.

5. Vorbim de cateva minute. Imi poti spune ceva despre mine? Care crezi ca sunt punctele mele forte?

Este o intrebare dificila, insa incearca sa te concentrezi asupra abilitatilor acesteia de a conduce interviul, asupra intrebarilor pe care le pune si a limbajului corporal.

6. In opinia ta, ce motiveaza angajatii companiei noastre sa munceasca din greu si sa evolueze zi de zi?

Profita de aceasta intrebare pentru a-i face noi complimente angajatorului, insa fara ca acesta sa simta ca o faci din obligatie. Mentioneaza locul de munca placut, colectivul, aprecierile primite de angajati din partea superiorilor, etc. Pentru aceasta trebuie insa ca inainte de interviu sa citesti recenzii despre companie, primite de la fosti angajati, pentru a nu da un raspuns gresit.

7. Cum ai motiva angajatii?

Cheia unui raspuns perfect pentru aceasta intrebare este sa-i spui angajatorului ca fiecare persoana are nevoie de lucruri diferite: de la a primi aprecieri, pana la beneficii sau un colectiv placut, pana la salarii motivante. Cheia este sa cunosti fiecare persoana in parte si sa stii care sunt lucrurile care o motiveaza cel mai mult.

 

Pentru a fi la curent cu ultimele pozitii disponibile in domeniul tau de activitate iti recomandam sa ai mereu CV-ul actualizat si sa urmaresti indeaproape ofertele. Poti sa vezi cele mai noi joburi pe Myjob de pe telefonul mobil (m.myjob.ro) sau in inbox-ul tau, daca iti setezi o alerta de joburi pentru domeniul si orasul de interes.