ARTICOLE

Alt job, aceeasi companie - o idee buna pentru cariera ta?

Alt job, aceeasi companie - o idee buna pentru cariera ta?
O noua filiala in cadrul companiei sau dorinta ta sa te muti intr-un alt departament pot fi cazurile in care iti schimbi jobul, dar nu si organizatia. Exista si varianta in care, atunci cand tu te astepti sa fii promovat, esti detasat la un proiect nou - desi pe aceiasi bani, ai un alt job pe care nu il doreai. Iata care pot fi consecintele transferarii intr-un alt job al aceleiasi companii, cu plusuri si minusuri: astfel, poti sa iei cea mai buna decizie in situatii de acest gen.

Cunosti organizatia, stii cum merg lucrurile la job, iti cunosti colegii. Acest lucru poate fi un aspect pozitiv sau, din contra, unul negativ, in functie de perspectiva.

Plusuri pentru un alt job in aceeasi companie:

  • Compania isi pretuieste angajatii. In acest caz, este un aspect pozitiv faptul ca nu au cautat pe cineva din exterior pentru job. Poti incerca sa obtii unele beneficii in plus.
  • Securitatea jobului. Un proiect nou inseamna mai mult de lucru in timpul dezvoltarii lui. Faptul ca ai un job asigurat te scuteste de stresul cautarii.
  • Adaugi valoare CV-ului tau. Faptul ca ai dezvoltat mai multe proiecte in cadrul aceleiasi companii iti confera o imagine buna in ochii head-hunterilor si a potentialilor angajatori.
  • Dezvoltare profesionala. Daca noul job aduce si provocari noi, il poti privi ca pe o ocazie de a te dezvolta din punct de vedere profesional.
  • Echipa noua, sef nou. Uneori este bine sa schimbi oamenii cu care interactionezi la job: ai de la cine invata lucruri noi si iti largesti reteaua de contacte.
  • Nu esti nevoit sa preiei responsabilitati noi, cum s-ar fi intamplat daca ramaneai pe vechiul job si voiai sa te dezvolti profesional si sa promovezi. Asa, poti sa-ti mentii numarul de sarcini si sa-ti imbunatatesti, totusi, aptitudinile la noul job.

Minusuri - de ce sa nu alegi alt job si sa pastrezi organizatia:

  • Felul in care te percep ceilalti colegi de job. O astfel de mutare poate fi perceputa negativ de catre colegi sau sefi. Sa fii transferat in alt job si sa nu promovezi poate fi privit ca un esec de catre personaje-cheie in companie.
  • Te indepartezi de obiectiv. Daca noul job este intr-un domeniu de care nu esti interesat si care nu face parte din planul tau de cariera, acesta ar putea fi o mare pierdere de timp.
  • Iti pierzi entuziasmul. O activitate luata de la zero la noul job s-ar putea sa-ti scada entuziasmul in fata sarcinilor multiple.
  • Exista riscul sa nu repeti succesul avut la fostul job. Un esec ar putea sa-ti stirbeasca imaginea, punand in umbra succesul de pana acum.

Transferul intr-un alt job reflecta modul in care organizatia intelege sa isi valorizeze angajatii. S-ar putea ca noul job sa aiba avantaje pe care inca nu le intuiesti: iti descoperi noi aptitudini, intri in contact cu oameni care te pot ajuta in cariera etc.
 
Inainte de a da un raspuns unei astfel de propuneri, afla exact care este pozitia sefilor tai in aceasta privinta. S-ar putea sa nu ai de ales si, in acest caz, daca transferul nu iti convine, va trebui sa incepi sa-ti cauti un alt job.