ARTICOLE

4 aspecte de care sa tii cont pentru a-ti reusi schimbarile in viata profesionala si personala

4 aspecte de care sa tii cont pentru a-ti reusi schimbarile in viata profesionala si personala

Începutul noului an este sinonim, pentru multă lume, cu luarea unor decizii legate de schimbarea unor aspecte ale vieții. De la un stil de viață mai sănătos, la a fi mai eficient și productiv la locul de muncă, până la alocarea mai multor ore oamenilor dragi și propriilor pasiuni, deciziile pot fi numeroase și variate.

Potrivit studiilor, numărul celor care reușesc să facă pași semnificativi în acest sens este mult mai mic. Iată mai jos câteva aspecte de care să ții cont dacă vrei să faci schimbări în viața personală ori profesională.

Identifică-ți nevoile în mod clar

În momentul în care îți pui întrebări legate de un anumit aspect al vieții, fie relația cu o anumită persoană, cu familia ori slujba, înseamnă că există o problemă undeva și că trebuie să o rezolvi.

Reacțiile pot fi variate, de la schimbări radicale, la decizii de a amâna la nesfârșit, iar specialiștii arată că nu există o soluție ideală în acest sens. Uneori, anumite bune obiceiuri adoptate în viața cotidiană – de exemplu, mai mult timp pentru propria persoană – pot să ajute la reechilibrarea vieții. Când dorința de schimbare depășește nevoia de rutină, este timpul să faci un pas înapoi și să încerci să-ți identifici cât mai clar nevoile.

De exemplu, dacă ești pasionat de călătorii, dar nu reușești să economisești suficient pentru destinațiile preferate, poți deschide depozite euro sau lei pe o anumită perioadă, astfel încât să fii sigur că nu ești tentat să cheltuiești acei bani.

Dacă dorești să ai o stare mai bună a sănătății, poți începe cu două-trei gesturi simple, care, totuși, vor avea un impact deosebit asupra organismului. Astfel, hidratarea adecvată, creșterea calității somnului, expunerea suficientă la soare, plimbările timp de o jumătate de oră sau stretchingul sunt obiceiuri aparent banale care, totuși, pot contribui enorm la o mai bună stare de sănătate.

Începe cu o listă

Potrivit psihologilor, decizia de schimbare a vieții ar trebui să înceapă și cu o simplă listă care să vizeze cele mai importante valori din viața ta. Pot fi familia, slujba, prietenii, partenerul de viață, o pasiune etc. Prioritizează-le, păstrând în același timp o imagine de ansamblu asupra lor, și ai în vedere și reacțiile stârnite în minte atunci când evaluezi avantajele și dezavantajele lor. Uneori este necesar să renunți la anumite lucruri pentru a putea merge înainte.

Rămâi realist

Oamenii pendulează, potrivit specialiștilor, între impulsivitate și instinctul de autoconservare. Este recomandat să rămâi realist, pentru a păstra un echilibru între cele două, ferindu-te în același timp de expresii negative, de exemplu, „nu se poate” sau „este imposibil”. Trebuie doar să te întrebi ce vrei cu adevărat și ce te împiedică să faci acel lucru.

Pe de altă parte, înainte de a face o schimbare, este recomandat, pe cât posibil, să faci o proiecție a noii tale vieți, dacă este posibil, în condiții practice. De exemplu, dacă îți dorești să devii nomad digital, poți începe să vezi cum ar fi un astfel de stil de viață prin a face un stagiu profesional într-un alt oraș ori în străinătate. Dacă vrei să devii freelancer, poți anticipa perioada de început, când proiectele poate nu vor avea o regularitate, prin testarea unui mod de viață cu venituri mai reduse decât ești obișnuit.

Nu amâna prea mult

Incertitudinea, teama de eșec sau lipsa de previzibilitate sunt doar câteva dintre motivele pentru care unii oameni pot amâna pe termen lung ori permanent unele decizii privind schimbarea stilului de viață, de care totuși își doresc să scape. Pentru ca proiectele tale să fie mai aproape de realitate, încearcă să iei unele măsuri concrete, chiar dacă modeste. Nu este vorba despre a te muta la capătul celălalt al lumii sau a-ți da demisia pe loc, ci de a crea un cadru care să-ți permită realizarea proiectului respectiv.

De exemplu, dacă vrei să devii freelancer, ai putea testa cum este să-ți desfășori activitatea într-un spațiu de coworking. De asemenea, ai putea să discuți cu băncile despre diverse posibilități de finanțare a afacerii la care visezi. Ori ai putea să-ți perfecționezi limba engleză, dacă visezi să te muți în străinătate.

 Schimbările de viață semnificative pot să rimeze cu sentimente de incitare ori teamă. Specialiștii spun că, de multe ori, tehnica pașilor mici este mai eficientă atunci când vine vorba despre schimbări majore.

 

 

Sursa foto: Pexels