ARTICOLE

Reconversia profesionala in 2020

Reconversia profesionala in 2020

Schimbarea a fost prezentă pretutindeni în viața noastră, însă, evenimentele intervenite brusc în mediul economic din cauza epidemiei COVID-19 au schimbat aproape peste noapte, nu doar întreaga economie, ci și piața muncii și securitatea locurilor de muncă.

Acestea induc multor persoane nevoia de schimbare, de reconversie profesională, către domenii mai sigure, care le-ar putea asigura stabilitatea financiară.

Ce este reconversia profesională?

Reconversia profesională presupune un proces, al cărui obiectiv final este schimbarea parțială sau totală a domeniului de activitate profesională, al unei anumite persoane.

Se știe că au trecut de mult vremurile în care se ieșea la pensie de la primul loc de muncă.

În prezent, putem să ne schimbăm domeniul de activitate și de 2-3 ori, pe parcursul anilor de muncă sau chiar la pensie.

Asta pentru că, domeniul economic este într-o permanentă schimbare și uneori suntem nevoiți să apelăm la o reconversie profesională, alteori o facem din proprie inițiativă, deoarece se știe că atunci când facem lucrurile cu plăcere, vom fi mai eficienți, mai fericiți și ne vom simți mai împliniți.

Când este timpul pentru o schimbare profesională?

Sunt multe motive pentru care o persoană se poate simți neîmplinită sau nemulțumită, nu doar realitatea incertă a acestor zile. 

Cauze care să determine nevoia de schimbare plecând de la actualul loc de muncă și de la activitatea desfășurată zi de zi, pot fi: un salariu prea mic, programul de muncă, mediul ambiant, orele suplimentare, colegii, superiorii neprofesioniști etc.

Reconversia profesională poate fi făcută în orice moment în care simțim că ceea ce facem, zi de zi, nu ne mai reprezintă sau nu ne mai asigură stabilitate pe plan profesional și personal.

Decizia de a trece printr-o reconversie profesională poate fi luată în momente diferite ale vieții profesionale, chiar la finalizarea studiilor, dacă o persoană consideră că și-a ales greșit domeniul de licență sau după mai mulți ani de experiență, acumulați într-un anumit domeniu profesional.

Ea poate fi cheia unei dezvoltări profesionale dar și personale armonioase, deoarece noilor cunoștințe li se vor adăuga și vechile deprinderi sau experiențe acumulate, care vor fi temelie și treaptă de evoluție a persoanei „educate” într-un domeniu nou .

Sfaturi pentru o bună reorientare în carieră!

Reconversia profesională se recomandă a fi făcută în strânsă legătură cu dorințele personale, dar și cu domeniile de actualitate de pe piața muncii, la un moment dat, ținând cont de evoluția acestora în viitor, conform studiilor de specialitate preconizate.

Atunci când ești complet nemulțumit(ă) de condițiile în care se desfășoară activitatea ta și consideri că nu ți se mai potrivește pentru viitor, asigură-te că ai luat în calcul toate posibilitățile pentru a NU lua o decizie greșită, pe care să o regreți mai târziu.

Astfel:

  1. Evaluează-te pe tine însuți, dar și contextul profesional prezent și viitor în care îți desfășori activitatea!

  2. Află ce domeniu profesional ți se potrivește!

  3. Caută cele mai bune variante profesionale pentru tine!

  4. Alege cele mai bune cursuri de calificare!

  5. Identifică dacă există oportunități reale de joburi!

Dacă ai identificat domeniul în care vrei să te recalifici, alege cursuri de calificare autorizate de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației, susținute de traineri cu experiență.

Premium Teaching oferă astfel de cursuri de calificare, în cele mai căutate domenii de pe piața muncii, certificate la final, cu diplome autorizate și recunoscute la nivel național. 

E important de știut faptul că, pe parcursul procesului de reconversie profesională putem apela și la specialiști în domeniul reorientării profesionale, care ne pot sprijini fără să ne influențeze decisiv în a alege domeniul profesional cel mai potrivit pentru noi.

Ce domenii sunt prioritare, acum, pe piața muncii?

Realitatea este că piața muncii a avut și va avea mereu un viitor incert, schimbările intervenite de-a lungul timpului au accentuat, totuși,necesitatea unor domenii care au rămas vitale și în acest moment. 

Joburile din IT – datorită evoluției permanente a tehnologiei sunt o nevoie reală constantă, pe piața muncii. Exemple de astfel de joburi în domeniu, pot fi: programatori web, designeri web, dar și specialiști în securitate IT sau ingineri software. Ei sunt o categorie a căror activitate se poate realiza, în anumite condiții și de la domiciliu sau dintr-un alt loc decât sediul companiilor. 

Domeniul financiar-contabil – reprezintă o altă nevoie semnificativă pentru piața muncii, deoarece e un domeniu practic indispensabil oricărei organizații. Se caută în continuare: experți în fiscalitate, contabili primari sau experți contabili.

Specialiști în resurse umane – sunt o altă categorie de personal calificat, indispensabili mai ales companiilor cu un număr mare de angajați. Întreg mecanismul de funcționare eficientă a resurselor umane dintr-o organizație poate fi întreținut de specialiști ca: inspectori resurse umane, inspectori salarii sau personal calificat în folosirea programului REVISAL. 

Manageri în diferite industrii – specializați și capabili să conducă companiile în aceste perioade pline de transformări, la nivelul tuturor departamentelor. Va fi nevoie de seniori manageri în domenii ca: industrie, producție, resurse umane, construcții sau servicii.

Domeniul medical / farmaceutic – este cu siguranță în acest moment, domeniul prioritar în întreaga țară. Datorită epidemiei și a situațiilor de izolare din anumite zone e necesar un număr ridicat de medici sau asistenți medicali. Este un domeniu pentru care calificarea durează între 3 – 12 ani, deci o durată mai lungă de timp.

Practic, datorită contextului cauzat de răspândirea virusului, domenii funcționale la capacitate normală rămân doar acelea, a căror muncă poate fi prestată de la domiciliu sau poate fi repartizată cu respectarea condițiilor de siguranță și igienă.

În rest, timpul va fi cel care va definitiva evoluția viitorului profesional, dar, referitor la ceea ce ne definește pe fiecare, putem decide chiar noi, în această perioadă de time-out.

Alături de Premium Teaching veți avea o cale sigură de reorientare și calificare profesională, prin cursuri susținute de traineri cu experiență, în orice domeniu considerați că vi se potrivește. 

Vă dorim multă sănătate în aceste zile și un viitor profesional stabil, în pas cu schimbările economiei, dar și cu interesele și cu dorințele dumneavoastră!