ARTICOLE

Ti se fura ideile?

Ti se fura ideile?

Atunci cand ai de-a face cu un coleg de echipa care isi asuma meritele pentru proiectul la care ati lucrat impreuna, folosindu-se de lucruri marunte, cum ar fi prezentarea proiectului sau informarea superiorilor privind modul in care evolueaza lucrurile, situatia pare oarecum fara iesire. De asemenea, si un superior pe care trebuie sa-l tii mereu la curent cu ceea ce faci, poate prezinta mai departe, proiectul tau ca fiind al lui sau se prezinta pe sine, ca persoana fara de care respectivul proiect nu ar fi reusit. Este evident ca astfel de situatii, pe tremen lung pot avea consecinte grave asupara carierei tale.

Colegii tai, care au reusit sa iasa in evidenta, sunt promovati si, desi contributia ta a fost cel putin la fel de consistenta, tu ramai in continuare un ''junior'' si iti plangi de mila. Frustrarea de a nu-ti fi recunoscuta si recompensata munca te impiedica sa mai lucrezi la standardele de performanta cerute pentru a putea avansa la randul tau. In cele din urma, ajungi sa nu mai fii motivat si-ti piere cheful de munca, iar cariera ta este in cadere libera.

Ce ai de facut pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie sau pentru a iesi din ea?

1. Cauta un mentor. Printre sfaturile valoroase pe care le poti primi de la acesta, sunt si cele referitoare la cum sa eviti astfel de capcane. Cineva cu experienta, care a trecut prin astfel de situatii, care cunoaste politica interna a companiei, poate fi de mare ajutor.

2. Asigura-te! Daca ai senzatia ca esti sabotat de unul dintre colegi sau de sef si ai hotarat sa iei atitudine, asigura-te mai intai ca respectivul o face intentionat. Daca e vorba de o greseala, poti sa rezolvi problema printr-o discutie amicala.

3. A cui a fost ideea? Exista cazuri in care cei care iti fura o idee, se simt indreptatiti. Pur si simplu au senzatia ca a fost ideea lor. Desi tu ai evidentiat respectiva cale, ei au formulat si dat mai departe propunerea. Asa ca daca ai o idee buna, nu te multumi doar sa sugerezi ceva. Pune-o pe o foaie si semneaza-o!

4. Asteapta-te la reactii! Daca situatia s-a repetat de prea multe ori pentru a mai putea fi considerata o greseala, atunci in mod sigur, respectivul si-a luat si masuri de siguranta. Fie ca te considera prea fricos sa iei atitudine sau poate reputatia ta de angajat slab nu-ti ofera credibilitate sau, in cel mai rau caz, are spatele asigurat. Analizeaza-i situatia pentru a sti la ce sa te astepti.

5. Pe termen lung. Nu actiona impulsiv facand scandal si punandu-ti in pericol imaginea. Dintr-o confuntare directa ai 2 variante: sa castigi sau sa pierzi. Pana la urma, cine a mai avut idei bune, o sa mai aiba. Si data viitoare tine-le pentru tine si prezinta-le in forma cizelata, ca proiect personal. Daca e vorba de lucru in echipa, data viitoare cere sa lucrezi cu altcineva.

6. Fara iesire. Daca situatia nu poate fi rezolvata, e timpul sa te gandesti cine altcineva ar avea nevoie de ideile tale. Mai exact: sa iti cauti un alt loc de munca.