ARTICOLE

Relocarea, o sansa in plus pentru job?

Relocarea, o sansa in plus pentru job?

Recrutarea complexa si cererea specializata pot determina compania sa ofere unui angajat acelasi job, insa in alt oras sau tara, cu acordarea de compensatii pentru relocare. Care sunt insa costurile relocarii pentru tine ca angajat? Iti pastrezi jobul, cu beneficii mai mari, insa renunti la viata pe care ti-ai construit-o pana acum.

Avantaje si dezavantaje

Din punctul de vedere al carierei, acelasi job intr-un alt oras poate determina schimbari benefice:

  • dezvoltarea carierei;
  • largirea orizontului profesional fara a renunta la jobul pe care il detii;
  • cresterea experientei.

Exista persoane care isi cauta locuri de munca in alte orase pentru a fi apreciate la valoarea lor profesionala. Daca tie ti s-a propus relocarea, ai avantajul de a nu fi nevoit sa alergi dupa alt job, de a pastra modul de management si de a-ti fi cunoscuta valoarea de catre manager. Nu ai incertitudinea celui care incepe un job nou intr-un loc nou.

Dezvanatajele relocarii vin din schimbarea mediul de viata. Iti pastrezi jobul si primesti compensatii financiare, insa:

  • renunti la prietenii din orasul de unde pleci;
  • mutarea intregii familii (cand este cazul) poate fi mai dificila si mai greu de acceptat de toti membrii;
  • relocarea in alta tara implica o schimbare mai mare.

Schimbarea orasului si pastrarea jobului poate insemna fie mutarea din provincie in capitala, fie invers, lucru considerat poate mai dificil. Totusi, in ultimii ani diverse orase de provincie au fost luate in vizor de catre investitorii straini. Inainte de a aceepta oferta de job in conditiile relocarii trebuie sa te gandesti ca, pe langa pachetul salarial tentant, viata personala poate fi mai putin variata.

O motivatie pentru acceptarea unui job in provincie poate fi faptul ca acesta ar putea constitui o trambulina catre un post mai bun la intoarcerea in Capitala. In mod obisnuit relocarea este considerata adesea un sacrificiu pentru care sunt asteptate compensatii consistente, insemnand un salariu mai mare si beneficii importante. De regula se asigura:

  • masina de serviciu;
  • prima de relocare care sa acopere chiria unui apartament;
  • marire de salariu pentru costurile cu mutatul.

In ceea ce priveste efectuarea jobului in strainatate, un salariu de cateva mii euro, un mediu de lucru multicultural, ca si relocarea intr-un oras mare, aglomerat, insa destul de ofertant din punctul de vedere al posibilitatilor de recreere sunt motive mai mult decat suficiente pentru a accepta oferta.

Inainte de a alege acelasi job intr-o alta localitate trebuie sa pui in balanta avantajele cu privire la salariu, beneficii si dezvoltarea carierei si dezavantajele care implica toate problemele mutarii intr-un alt oras.