ARTICOLE

Cere salariul care ti se cuvine

Cere salariul care ti se cuvine

O negociere de salariu la interviul de angajare depinde, in mare masura, de capacitatea ta de a te aprecia la adevarata valoare - trebuie sa stii ce remuneratie meriti pentru jobul pe care urmeaza sa il faci. Prin promovarea pe care ti-o faci la interviu poti sa iti creezi imaginea unui profesionist valoros. In schimb, daca nu stii sa te apreciezi, angajatorul va profita de aceasta ocazie si iti va oferi un salariu sau un pachet salarial mai mic decat ai merita si ai fi putut obtine.

Fie ca iti negociezi un salariu la interviul de angajare, fie ca a sosit momentul renegocierii si soliciti o marire de salariu, tine cont de cateva puncte importante:

  • Fii constient de propria valoare! Contureaza-ti o imagine reala a ceea ce stii sa faci si apreciaza ce salariu meriti, in concordanta cu jobul tau;
  • Gaseste motive solide ca sa accepti un job. Pe langa salariu, jobul presupune si multumire profesionala si, implicit, motivatie. Jobul pentru care iti negociezi salariul trebuie sa fie unul care te satisface din mai multe motive, pe termen lung;
  • Promoveaza-ti bagajul de valori! Cand te prezinti la un interviu de angajare trebuie sa stii cum sa te prezinti pentru a obtine un salariu bun. Creeaza-ti o imagine favorabila mizand pe experienta, pe diplome, pe diverse realizari sau proiecte de succes si apoi negociaza dur pentru propriul salariu.
  • Atitudinea conteaza. La interviul de angajare si in relatiile cu managerul, o atitudine relaxata, naturala, in care strecori si ceva entuziasm iti mareste sansele - nu doar pentru un salariu atractiv, ci si pentru o buna impresie la job.
  • Alege o tinuta business. O tinuta office te face sa pari mai serios. Prima impresie in fata angajatorului conteaza nu doar la obtinerea jobului, ci si la negocierea de salariu. Fii atent la accesorii si la aspectul general.
  • Valoarea ta tradusa in bani. Inainte de a semna un contract cu compania angajatoare, documenteaza-te cu privire la nivelul salariilor pe piata muncii, pentru postul pe care il vei ocupa. In plus, informeaza-te despre situatia financiara a firmei si politica salariala. Vei sti ce salariu sa ceri, fara a risca sa pari impertinent sau sa obtii un pachet salarial sub nivelul tau.

Jobul pe care il faci este un punct determinant in negocierea de salariu, iar valoarea ta ca angajat poate fi decisiva pentru banii pe care ii vei lua la finalul lunii de munca.