ARTICOLE

Calea sigura catre marirea de salariu dorita

Calea sigura catre marirea de salariu dorita

Constati, dupa o perioada de timp la job, ca nivelul de salariu nu iti acopera nevoile cotidiene. Solutia la indemana, in acest caz, este sa soliciti o marire de salariu, mai ales daca acest lucru nu s-a intamplat in ultima vreme. Inainte de a merge la manager pentru a cere un salariu mai mare, tine cont de cateva “detalii” care sa te ajute in acest demers:

1. Fii foarte hotarat sa obtii o marire de salariu! Daca simti ca nu meriti un salariu mai consistent, risti ca in fata sefului sa ai o atitudine de ezitare, in defavoarea ta.

2. Analizeaza-ti in detaliu activitatea, realizarile si responsabilitatile inainte de a cere mai multi bani la salariu. Cheia succesului in negocierea pentru un salariu mai mare este planificarea! Fii pregatit cu rapoarte si statistici care sa iti sustina marirea de salariu, insa ai grija sa nu devii agresiv. Incearca o atitudine mai degajata, in niciun caz nu tranti hartiile “doveditoare” pe masa sefului - risti ca acesta sa se infurie si sa nu iti acorde marirea de salariu.

3. Intereseaza-te care este media de salariu care se ofera pe piata muncii pentru jobul pe care tu il faci. In cazul in care actualul tau salariu este egal sau mai mic decat acesta medie, te poti duce cu mai multa incredere la sef. Daca tu ai insa un salariu destul de mare, sansele sa ti se acorde o marire sunt mult mai mici. In acest caz, insista mai degraba pe vechimea ta in organizatie.

4. Daca esti mai nou in firma, afla mai intai care este politica de salarizare abordata: un salariu se mareste in functie de performanta, de vechime sau ramai cu aceeasi remuneratie pe care ai negociata la interviu? Daca tu ai pretentii la salariu care nu se potrivesc politicii firmei, sansele de a fi refuzat sunt destul de mari.

5. Fii realist atunci cand ceri marirea de salariu. Un procent cuprins intre 10-15% din suma actuala va fi mult mai usor de aprobat decat unul de 40%.

6. Ia in considerare, inca de la inceput, posibilitatea unui refuz. Daca seful nu este de acord cu cererea ta pentru un salariu mai mare sau daca firma nu are un fond disponibil momentan sa-ti mareasca remuneratia, abordeaza negocierea prin alternative. Poti solicita un program mai flexibil la job sau training-uri de care ai avea nevoie pentru a-ti creste performantele in cadrul companiei, un calculator mai performant sau decontarea abonamentului de telefon, de exemplu.

7. Alege momentul cel mai bun ca sa te duci la sef pentru o marire de salariu. Este de preferat sa faci acest demers dupa ce ai obtinut niste rezultate spectaculoase sau cand activitatea pe care o depui tu a facut ca organizatia sa treaca peste un moment mai greu. Atunci marirea ta de salariu va veni ca un bonus bine meritat! De asemenea, cel mai bine este sa soliciti o discutie cu managerul cand acesta este bine dispus si are timp sa stea de vorba cu tine.

8. Ai grija la tinuta! Pregateste-te din timp pentru acest moment, la urma urmei o negociere pentru marirea salariului seamana mult cu cea de la interviul de angajare. Nu te duce la sef imbracat prost, sifonat si neingrijit. Acorda atentie detaliilor. Daca te prezinti elegant si relaxat in fata sefului, ai mai mari sanse sa-l convingi sa iti dea mai multi bani la salariu.

9. Alege corect argumentele pentru o marire de salariu. Evita motivele care tin de nevoia de a plati ratele sau comparatiile cu un alt coleg despre care stii ca are un salariu mai mare. Solutia cea mai buna este sa-ti motivezi in mod rational cererea prin contributiile pe care le-ai adus tu in cadrul companiei in ultima perioada.

10. In cazul unui refuz din partea managerului, nu reactiona imatur. Nu ameninta cu plecarea din companie daca nu ai o alternativa - risti ca seful sa iti “usureze” plecarea si sigur nu primesti marirea de salariu.

Daca vrei sa obtii o marire de salariu, tine cont de toate aceste aspecte atunci cand faci aceasta cerere in fata sefului: motivatie, sustinere, atitudine, aspect, moment. Managerul trebuie convins si cucerit cu argumente solide, iar acest lucru nu poate fi facut decat cu profesionalism. Succes!