ARTICOLE

Cea mai incomoda intrebare la un interviu

Cea mai incomoda intrebare la un interviu

A fi concediat poate fi unul dintre cele mai dificile momente ale carierei, in conditiile in care va trebui sa explici acest lucru la un interviu de angajare ulterior. Cu cat esti mai descurajat de aceasta situatie, cu atat vei avea mai putine sanse de a-ti gasi un alt job. Totusi, cea mai buna atitudine presupune sa nu privesti acest lucru ca pe un capat de tara si sa te pregatesti pentru a raspunde intrebarii “De ce ai fost dat afara de la job?” la un interviu de angajare.

Atributele cheie ale unui candidat ideal la interviu sunt entuziasmul si optimismul, care nu caracterizeaza neaparat pe cineva care tocmai a fost dat afara de la job. Dar, daca vrei sa reusesti la un interviu de angajare, trebuie sa iti revizuiesti atitudinea si sa priveste un asemenea final ca pe un nou inceput.

Iata cateva raspunsuri care te vor scoate din incurcatura la un interviu de angajare atunci cand angajatorul te intreba daca ai fost dat afara de la job si de ce:

  • „Competentele mele nu erau relevante pentru nevoile angajatorului meu anterior, dar, dupa cum vedeti, sunt potrivite organizatiei dvs. In afara de marketing si publicitate, aptitudinile legate de activitatile promotionale ar fi apreciate aici?”
  • “A fost recrutat un nou manager care a reorganizat departamentul pentru a aduce membri ai vechii sale echipe. Era dreptul sau, iar mie mi-a oferit sansa de a descoperi oportunitati mai bune in alta parte.”
  • „Din pacate, viata mea profesionala a fost afectata de anumite probleme personale pe care acum le-am rezolvat. Sunt pregatit sa depasesc asteptarile la noul job.”
  • „Imi doream o schimbare in cariera si banuiesc ca aceasta contradictie intre starea de fapt si dorintele mele a condus la situatia care a determinat plecarea mea de la jobul anterior. Oportunitatea pe care mi-o oferiti prin acest interviu se inscrie insa perfect in noua directie pe care am ales-o in cariera.”
  • „Postul meu a fost transferat in India. Din pacate, era mult prea departe si am refuzat transferul.”
  • „Am rezistat mai multor reduceri de personal, dar ultima m-a inclus si pe mine. Banuiesc ca este o consecinta a vremurilor pe care le traim.”

Priveste orice intrebare la un interviu de angajare ca pe o oportunitate de a te promova, oricat de incomoda s-ar dovedi solicitarea recrutorului de a-i oferi motive pentru concedierea de la jobul anterior. Evita insa o sinceritate prea mare la interviu - ar putea sa nu fie in avantajul tau.

Spre exemplu, nu este cazul la un interviu de angajare sa spui ca ai acceptat jobul precedent pentru ca nu aveai alta solutie la momentul respectiv si de aici au pornit problemele. Actualul angajator ar putea ramane cu impresia ca si acest interviu de angajare este un moment de desperare.