ARTICOLE

Doar 5 pasi pentru un interviu de angajare reusit

Doar 5 pasi pentru un interviu de angajare reusit

Un interviu de angajare reprezinta momentul in care poti face dovada capacitatilor tale pentru a fi prima alegere pentru job. Urmeaza cei 5 pasi prezentati mai jos pentru a fi sigur ca esti la inaltime cand te vei intalni cu recrutorul la un interviu de angajare.

1. Atunci cand esti sunat si chemat la un interviu de angajare, cere si noteaza:

  • numele companiei;
  • numele persoanei cu care vei sustine respectivul interviu de angajare;
  • adresa;
  • un numar de telefon la care sa poti anunta in caz ca intarzii sau nu ajungi la acel interviu de angajare.

Asigura-te ca ai notat corect numele recrutorului. Daca din cauza emotiilor ai uitat sa intrebi ceva, suna inapoi si intreaba, nestiinta s-ar putea sa te coste la un interviu de angajare. In plus, intreaba pentru ce job esti chemat la acel interviu de angajare, se poate ca firma sa aiba mai multe joburi vacante.

2. Urmatorul pas in pregatirea unui interviu de angajare este documentarea:

  • afla tot ce poti despre companie si persoana cu care te vei intalni la respectivul interviu de angajare;
  • este foarte important sa te prezinti la un interviu de angajare detinand cat mai multe informatii despre companie (mod de functionare, probleme, planuri de extindere, parteneri);
  • este posibil ca la un interviu de angajare recrutorul sa strecoare intrebari in acest sens, pentru a verifica cat esti de motivat.

3. Pregateste-ti, pentru un interviu de angajare, o mapa care sa contina, pe langa un CV tiparit, cel putin o scrisoare de recomandare si materiale cu care sa iti poti sustine prezentarea. Calculeaza-ti bine timpul necesar ca sa ajungi la acel interviu de angajare si nu intarzia. De obicei, cei care tin orice interviu de angajare vor trage concluzii despre tine inca din primele minute ale intalnirii, de aceea este important orice detaliu legat de prezentarea personala.

4. Imbraca-te la orice interviu de angajare ca si cum ai avea deja jobul! Din documentare in mod sigur ai aflat cu ce fel de oameni vei lucra si care sunt cerintele postului. Daca se cere tinuta business, ai nevoie de costum. Fii insa sigur ca ti se potriveste si ca te simti bine in el. Imbraca-te profesional si in acelasi timp confortabil pentru un interviu de angajare si ia in considerare calitatea.

Gandeste-te la ce nivel intri in firma si ce salariu ai de gand sa negociezi si imbraca-te ca atare pentru un interviu de angajare. Prea multa modestie va aduce un salariu mic. Prea mult lux si vei parea ca nu prea aveti nevoie nici de bani, nici de job.

5. Incearca, pe cat posibil, sa eviti sa fumezi inaintea unui interviu de angajare. Chiar daca starea nervoasa te indeamna sa faci acest lucru, nu toti angajatorii vor putea suporta mirosul de tutun.

Din cauza emotiilor s-ar putea sa faci diverse gafe la un interviu de angajare, cum ar fi sa intinzi tu primul mana atunci cand faci cunostinta sau chiar sa uiti sa saluti. Pentru a evita astfel de greseli la orice interviu de angajare, respira si fii calm, zambeste, priveste-l pe cel cu care vorbesti in ochi fara a fi, insa, foarte insistent si incearca sa retii numele celor care iti sunt prezentati. In cazul in care vor fi mai multi recrutori la respectivul interviu de angajare este bine sa-i privesti pe rand pe fiecare. Pentru a lua loc, astepta sa fii invitat sau intreba. La plecare nu uita sa multumesti pentru timpul acordat.

Aminteste-ti ca procesul de cautare a unui job dureaza si ca probabil va trebui sa repeti etapele de mai multe ori pana vei obtine un rezultat bun. Noteaza ceea ce crezi ca nu a mers bine la orice interviu de angajare, precum si ce consideri ca a mers foarte bine. Vei putea sa revezi notitele de fiecare data inainte de a pleca la un interviu de angajare, pentru a evita greselile din trecut. Vei deveni astfel din ce in ce mai bun si, in final, vei obtine un job potrivit.