ARTICOLE

Despre profesionalism

Despre profesionalism

Asta isi doresc angajatorii de la un om pe care il vor in echipa lor.
Asta spun si candidatii ca ofera garantat in mult prea standardizatele scrisori de intentie.
Fara a face trimiteri plicticoase la DEX, cuvantul profesionist incepe si termina, in semnificatia lui, cu seriozitatea. Oricat de multe si valoroase abilitati, cunostinte, experiente ai avea intr-un domeniu, daca nu demonstrezi ca poti incepe si duce la capat responsabil un proiect, nimeni nu te va lua serios in seama.

Profesoara mea de psihologie spunea ca ATITUDINEA surclaseaza APTITUDINEA si mare dreptate avea.
Luam in calcul oamenii seriosi pentru ca seriozitatea aduce mai multe avantaje decat orice alta caracteristica a unui bun candidat.
Scriu acest articol in speranta ca voi putea schimba ceva in modul in care oamenii se comporta intr-un proces de recrutare si selectie.

La momentul initierii de catre companie de recrutare a unei noi campanii de recrutare si selectie pentru un post, concepem oferta pentru candidati, impreuna cu clientul, astfel incat sa protejam interesele candidatului prin asigurarea respectarii legislatiei muncii din Romania.
Ofertele noastre nu includ vicii sau sarcini ascunse ale postului, nici sloganuri HR-iste si intotdeauna publicam salariul, din respect pentru timpul candidatilor. Ne tinem intotdeauna de cuvant cand promitem, suntem punctuali, dam feed back la interviuri si raspunsuri tuturor candidatilor care aplica la unul dintre posturile noastre. Tratam candidatii cu respect prin deschidere, lipsa de prejudecati si intelegere.

Am intalnit in ultimul an foarte multi candidati care au demonstrat o lipsa de respect fata de cuvantul dat, fata de orice implica regula de comportament in afaceri, in relatiile cu alti oameni. Acest lucru se intampla in mod special in Romania zilelor noastre, foarte putin sau deloc in tarile civilizate in care, daca ai dat dovada clara de neseriozitate, esti exclus.
As putea compara acest comportament cu traversarea strazii pe rosu la semafor (cu totii stim ca e interzis dar se face, pentru ca nu ne amendeaza nimeni si oricum ne grabim, ce naiba!), cu atitudinea ''modelelor'' fara valoare pe care media le impune. Nu pot sa nu leg acest fapt de felul in care merg lucrurile in tara noastra, de inexistenta unui sistem de educatie civica dar aceasta analiza a mea nu foloseste prea mult acum.

O mica enumerare a dovezilor lipsei de maturitate, respect si seriozitate a unor candidati din zilele noastre:

- inscrierea in competitie pentru orice post, chiar daca nu-ti este potrivit;
- lipsa atentiei in momentul inscrierii pentru un post, se aplica din orase diferite fata de orasul unde e postul, se aplica la posturi pentru care nu sunt calificati, nu se incadreaza la salariul specificat de angajator in anunt;
- confirmarea participarii la interviuri si neprezentarea;
- lipsa unui mesaj, telefon de anulare in timp util a intalnirii cu angajatorul, cu firma de recrutare sau cu clientul acesteia, ocuparea abuziva a timpului angajatorilor prin acest comportament, daune aduse imaginii noastre de firma;
- supralicitarea salariului dupa acceptul clientului, in conditiile in care oferta de munca a fost facuta publica de la inceput si acceptata de catre candidat;
- modificarea, dupa ce a fost selectat pe site-ul pe care a aplicat la oferta, a salariului dorit si supralicitarea;
- furnizarea de informatii false sau incomplete in CV;
- incapacitatea de a spune pe loc ''nu'' unei oferte care nu convine, preferand minciuna sau disparitia fara nici un scrupul sau justificare.

Si multe altele adunate din experientele noastre recente sau ale colegilor nostri din domeniul recrutarii si selectiei de personal.
Ce trebuie sa se inteleaga de catre cei care doresc un loc de munca, de catre cei care ar vrea si ar fi capabili sa fie luati in serios de angajatori este ca a venit momentul maturizarii si responsabilizarii.
Nimeni nu va mai pierde timp si bani cu cei neseriosi. Astfel, mai multe firme de resurse umane din Romania isi vor uni eforturile si vor actiona unitar pentru a se putea face usor si rapid o demarcatie clara intre cei care merita luati in considerare pentru un post si cei care trebuiesc evitati sau sanctionati pentru comportament iresponsabil.

Atitudinea surclaseaza deci aptitudinea.
Daca doriti bani multi, beneficii, avansari, cariera si altele, fiti seriosi si respectati pentru a fi respectat.