ARTICOLE

10 lucruri din CV dupa care se uita angajatorii

10 lucruri din CV dupa care se uita angajatorii
CV-ul tau este un instrument important care te poate aduce mai aproape de un loc de munca. Ar fi mult mai simplu sa il redactezi daca ai sti ce vor angajatorii sa vada, nu? Pe langa faptul ca este esential sa te prezinti intr-o lumina pozitiva, trebuie sa te mai si distingi de concurenta.

Este nevoie doar de 15-30 de secunde pentru ca un curriculum vitae sa convinga un angajator ca esti potrivit pentru job. Iata cele 10 aspecte pe care recrutorul le cauta in CV-ul tau:

1. Experienta in domeniu

In urma unui sondaj realizat de Myjob, cele mai multe companii angajatoare sunt interesate de experienta in domeniul in care este jobul. In conditiile in care ai mai lucrat in acel sector de activitate, listeaza-ti detaliat atributiile la diverese joburi reprezentative.

2. Data actualizarii CV-ului

Un alt element foarte important este dat de interesul pe care il acorzi candidaturii tale. Daca atunci cand aplici la un loc de munca vacant nu ti-ai mai actualizat CV-ul de un an, angajatorul l-ar putea respinge din start.

Este foarte simplu sa ai o data actualizata la curriculum vitae, chiar daca nu ai ce sa adaugi mereu. Pur si simplu intra periodic in contul tau si editeaza-ti CV-ul: adauga o abilitate, sterge alta si salveaza. Data se va actualiza automat.

3. Informatii de contat

Sunt persoane care nu acorda prea multa importanta informatiilor de contact – nu le completeaza corect sau complet. Spre exemplu, exista persoane care locuiesc in Bucuresti de multi ani (studentie si dupa) si au inca buletin in localitatea unde s-au nascut. Isi cauta job in capitala, dar trec adresa din buletin. Angajatorul ii va acorda mult mai putine sanse, daca nu il va respinge direct.

Trece-ti adresa unde stai, chiar daca este temporar si nu ai niciun act doveditor. Daca vei semna contractul, o vei face pe adresa din buletin, pana atunci obtine interviul declarandu-ti adresa prezenta.

4. Setul de abilitati

Evidentiaza-ti experienta in domeniul de interes prin listarea acelor abilitati care se cer. Daca aceste calitati au contribuit la realizarile tale din trecut, accentueaza acest beneficiu.

5. Informatii in ordinea relevantei

Aranjeaza-ti CV-ul astfel incat sa oferi titluri usor de citit, incepand cu cele mai relevante elemente.

  • daca ai terminat facultatea acum 3 ani, ordoneaza sectiunile CV-ului astfel: date de contact, experienta, studii, abilitati, hobby;
  • daca la capitolul studii nu stai foarte bine, este bine ca ordinea sa fie aceasta: date de contact, experienta, abilitati, studii, hobby;
  • daca nu ai experienta, pune studiile dupa datele de contact, urmate de abilitati si eventual stagii de practica si voluntariat.

6. Acuratete

Exprima-ti punctul de vedere in CV printr-un mod precis, dar explicit. Nu folosi abrevieri in numele scolilor, al companiilor, organizatiilor sau titlurilor de joburi. Este profesionist sa dai informatiile complete angajatorilor, fara acronime si abrevieri.

7. Slalom printre joburi

Daca CV-ul tau arata ca ai sarit dintr-o companie in alta, ai lucrat 3 luni intr-o parte si 3 in alta, incearca sa comasezi locurilor de munca in functie de domeniu. Scrie ca ai 3 ani experienta in domeniul X si enumera cateva joburi, pomenind doar companiile mai importante.

8. Salariu

Nu este tocmai indicat sa treci o suma fixa solicitata, mai ales daca nu vrei sa te vinzi prea ieftin. Angajatorii romani se uita la banii pe care ii ceri. Confrunta-te la interviu cu negocierea de salariu, nu risca sa iti fie respins CV-ul din start pentru a ai depasit bugetul alocat postului.

9. Concizie si coerenta

CV-ul tau nu trebuie sa contina greseli gramaticale sau informatii inutile. Evita stilul narativ, pentru ca recrutorul nu are rabdare sa citeasca. Solicita si parerea altora inainte de a-ti trimite CV-ul.

10. Statistici personale

Varsta, statutul marital sau sexul nu sunt solicitate intr-un CV, mai ales pentru middle si senior level. Totusi, daca iti folosesti CV-ul pentru a aplica la joburi in strainatate, poti specifica sexul, intrucat numele poate sa nu fie edificator. Totodata, nu trebuie sa oferi date de contact pentru referinte, acestea iti vor fi cerute, daca este cazul.

Un curriculum vitae nu iti obtine jobul, insa te poate aduce mai aproape de usa. Este important sa aplici la cat mai multe locuri de munca, insa nu uita sa iti personalizezi fiecare varianta a CV-ului trimis. Fii putin creativ, vei face diferenta!  
 
Redacteaza-ti acum un CV profesionist!