ARTICOLE

Mentor pentru cariera ta

Mentor pentru cariera ta

Iti doresti sa faci o schimbare la job? Vrei sa te relansezi in cariera? Ai impresia ca nu poti evolua profesional de unul singur? Poate ca a sosit momentul sa iti gasesti un mentor pentru cariera ta, cineva care sa te indrume si sa te stimuleze, pentru a te apropia de o promovare la locul de munca.

Un mentor este acea persoana care te poate ghida in construirea carierei. Ceea ce diferentiaza un mentor de o retea complexa de contacte este angajamentul pe termen lung si investitia in viitorul tau.

Un mentor se afla adesea:

  • in postul in care tu doresti sa ajungi;
  • intr-o buna relatie cu cei care ii impartasesc lectiile de cariera;
  • in pozitia in care nu se fereste sa te critice, intr-un mod contructiv.

De ce ti-ar fi util un mentor?
Un mentor te poate ghida in cariera, sau poate avea aptitudini pe care tu le admiri si ai dori sa ti le perfectionezi. Un mentor iti poate dezvalui secrete profesionale sau impartasi valori.

Daca vei considera ca ai nevoie de un mentor pentru a face un pas inainte in cariera, atunci trebuie, in primul rand, sa-l alegi cu grija.

In jurul tau, printre colegi, manageri, fosti colegi de facultate, membri ai diferitelor organizatii din care faci parte, sau chiar prieteni, poti identifica mentorul de care ai nevoie pentru cariera ta, intr-o persoana pe care o admiri si o respecti, care a avut succes in cariera si care este un exemplu demn de urmat.

In functie de preferintele pe care le ai si de felul in care relationezi, alege un singur mentor sau o serie de persoane care pot functiona ca mentori pe sectoare ale carierei tale.

Experienta, cunostintele, sfaturile unui mentor pot fi extrem de valoroase pentru o persoana care se afla la inceput de cariera, dar nu uita ca exista anumite aspecte de care trebuie sa tii cont pentru ca acest demers sa nu fie facut in van:

  • Atunci cand iti alegi mentorul, ia in considerare propriile teluri legate de cariera;
  • Testeaza mediul prin solicitarea de sfaturi din partea persoanelor din jurul tau;
  • Fii deschis si lasa oamenilor posibilitatea de a te cunoaste. Mentorii au adesea obiceiul de a investi timp si parte din cariera lor in cei in care se regasesc.

Pentru unii dintre noi, alegerea unui mentor poate face diferenta intre o cariera reusita si una sortita esecului. Daca  esti da parere ca un mentor poate fi un element important in dezvoltarea ta profesionala, fii pregatit sa-l alegi pe cel potrivit, care ar putea da valoare carierei tale si care ti-ar putea oferi scrisoarea de recomandare necesara pentru o promovare sau pentru a obtine un job mai bun.