ARTICOLE

Alege un consilier de cariera pentru succes profesional

Alege un consilier de cariera pentru succes profesional

Esti poate la inceput de cariera si te intereseaza ce job ti s-ar potrivi mai bine. Ai cautat sa afli singur, prin diverse teste de aptitudini sau teste de personalitate, ce cariera ti s-ar potrivi mai bine. Insa ti s-a intamplat adeseori ca rezultatele acestor teste sa nu se potriveasca cu asteptarile tale vizavi de cariera, iar domeniile “recomandate” sa nu te atraga. Solutia unui asemenea impas il reprezinta un consilier de cariera, care te poate directiona optim catre profesia care ti se potriveste.

Ce iti ofera in plus un consilier de cariera fata de numeroasele teste de aptitudini si de personalitate accesibile pe internet? Iata cateva avantaje pentru a alege un consilier de cariera, care reprezinta mai mult decat niste date:

  • nu doar ca te va ajuta sa iti raspunzi la intrebare “Ce-ti place sa faci?”, care este inceputul oricarei cautari de sens in cariera, dar iti va oferi si instrumente pentru a dezvolta un sistem coerent de obiective de cariera;
  • dupa identificarea unui anumit tip de job care se potriveste cu telentele si abilitatile detinute in mod natural, consilierul de cariera te va ajuta sa le dezvolti, prin exercitii tipice si accentul pus asupra telului de cariera;
  • vei fi capabil sa pui in actiune mai multe modele de comportament pentru o situatie data si vei putea aborda problemele de cariera mult mai elaborat.

Atunci cand consideri ca ai nevoie de consiliere in cariera trebuie sa stii ca vei stabili, in primul rand, o relatie cu o persoana pregatita sa te sprijine in elaborarea planurilor. Consilierii de cariera sunt mediatori si iti vor urma decizia. Orice succes in cariera este personalizat, interiorizat, nu poate fi obtinut urmand strict o reteta standard.

Care sunt informatiile de care are nevoie un consilier de cariera pentru a te determina sa ajungi la niste concluzii pertinente? Un consilier de cariera va incerca sa afle:

  • ce stil de lucru ti se potriveste;
  • ce tip de companie ai in vizor pentru a-ti incepe cariera sau unde ai vrea sa iti dezvolti cariera in urmatorii ani;
  • ce domeniu se potriveste personalitatii si aptitudinilor tale, pentru a performa in cariera;
  • care este cultura organizationala optima pentru a da randament si ca deveni profesionist in domeniul ales;
  • care sunt necesitatile tale financiare, astfel incat cariera aleasa sa ti le satisfaca, pe cat posibil.

Este important ca, in tot acest exercitiu de cariera, consilierul sa aiba o viziune corecta in ceea ce priveste locul profesiei in viata ta si, mai ales, tipul de cariera pe care ti-l doresti.

Privita din alt unghi de vedere, consilierea de cariera este un exercitiu activ de comunicare cu rolul de a mobiliza eficient resursele de care dispui in scopul atingerii obiectivelor pe care ti le-ai propus sau pe care le stabilesti impreuna cu consilierul. In acest fel consilierul de cariera te ajuta:

  • sa-ti cunosti aptitudinile;
  • sa iei hotarari in ce priveste educatia pe care trebuie sa o urmezi.

In functie de acestea el va stabili care este atitudinea corecta fata de cariera aleasa, care sunt punctele forte sau slabe in ceea ce priveste aptitudinile, ce inventar de cunostinte este necesar pentru dezvoltarea carierei si cum te poti integra in mediul organizational pe care ti-l doresti.

Consilierul de cariera isi asuma rolul de facilitator, consultant, coordonator, furnizor de informatii si persoana de legatura intre tine si piata muncii. El te ajuta sa-ti raportezi aptitudinile la informatiile despre cariera. Iti explica procedurile, scopurile si strategiile implicate in consiliere, inainte de a stabili o relatie cu tine.

Consilierul de cariera nu-ti da sfaturi si nici nu te judeca. El te ajuta sa-ti gasesti raspunsurile, pentru ca tu sa ai ocazia de a-ti clarifica atitudinea fata de o problema de cariera la care cauti o solutie.

Fie ca esti la inceput de cariera, fie ca iti doresti o schimbare de cariera, combinarea unor ore de consiliere cu efectuarea unor teste iti poate obtine o cale optima pentru succesul dorit.