ARTICOLE

Vrei sa faci o schimbare in cariera?

Vrei sa faci o schimbare in cariera?

Te-ai decis ca doresti mai mult de la cariera ta si simti nevoia de schimbare profesionala. Fie la actualul job nu esti bine pus in valoare, fie nu te simti destul de responsabilizat, recompensat sau pur si simplu nu mai poti evolua in cariera pe pozitia pe care o detii acum. Daca ai ajuns intr-un astfel de impas in cariera, ai doua posibilitati de rezolva problema:

  • schimbi responsabilitatile si jobul in cadrul aceleiasi organizatii;
  • alegi o cariera in alta companie.

O metoda indicata de evaluare a actualului job ar fi: “Ma vad fericit peste 3 ani facand aceeasi activitate ca acum?”. Daca raspunsul este “nu”, este timpul sa te gandesti la ce vrei sa faci cu cariera ta.

Atunci cand te gandesti la o schimbare de cariera, ia in considerare urmatoarele premise:

  • Nu exista esec in cariera, ci numai feedback

Exista persoane care interpreteaza o experienta mai putin reusita intr-o companie ca pe un esec profesional. Totusi, orice experienta depinde mult de felul in care o interpretezi – alege sa privesti totul constructiv, invatand din pasii pe care i-ai facut gresit in cariera.

  • Ce iti doresti (ce este important pentru tine) de la viitorul job/viitoarea cariera? 

In functie de raspunsurile la aceasta intrebare, vei putea face un profil al jobului si al companiei in care doresti sa iti cladesti o cariera.

  • Care sunt valorile tale? In ce crezi?

Cauta o companie cu valori organizationale apropiate de conceptia ta. Este evident ca va fi mult mai greu sa te integrezi intr-o echipa care incurajeaza valori total diferite de ale tale.

  • Ce iti place/doresti sa faci? Gasesti pe cineva sa te plateasca pentru acest lucru?

Multe persoane ajung sa aleaga o cariera doar pentru ca aud ca pot obtine un salariu bun. Pe termen scurt beneficiile materiale sunt un factor motivant, dar pe termen lung, daca nu-ti face placere ceea ce faci in cariera, nu rezisti. In momentul in care iti faci jobul cu placere, ai performante si vei fi recompensat pe masura. In multe domenii, daca esti bun esti si bine platit.

  • Tine seama de ceea ce esti si la ce esti bun.

Plecand de la ceea ce esti ca persoana si lucrurile la care te pricepi, iti poti sa-ti dai seama in ce directii vrei sa te dezvolti si, in functie de aceste variabile, sa alegi noua destinatie in cariera ta.

  • Ia in considerare unde vrei sa ajungi - care ar fi planul tau de cariera.

In momentul in care nu stii unde vrei sa ajungi in cariera, risti sa alegi un job intamplator si sa simti ca ai esuat. Cand fixezi o destinatie realista de cariera, vei sti si care este drumul de parcurs ca sa ajungi acolo.

  • Oamenii sunt ceea fac.

Daca vrei sa-ti schimbi cariera, fa ceva in directia asta. Nu te limita doar la a spune ca o sa-ti schimbi cariera daca tu nu faci nimic in aceast sens!

  • Si tu poti sa alegi!

Pe piata locurilor de munca exista premisa aceasta - doar companiile aleg. Este o premisa limitatoare: si companiile au nevoie de angajati valorosi, nu doar tu de un job bun. Daca ai un job stabil, ia in considerare refuzul pentru oferte de joburi care nu iti convin.

Esential este sa nu accepti inertia unui drum gresit in cariera. Daca nu iti place ceea ce faci sau nu te vezi fericit in viitor pe directia pe care ai luat-o, incepe sa iti pui problema unei schimbari de cariera.