< Inapoi la Stiri

Evaluarea salariatilor

Postat de Myjob la data de 22 decembrie 2006

Fiecare angajat are pretul sau.
Fiecare dintre noi spera la o marire de salariu. Putini stiu insa ca acest lucru se datoreaza, printre altele, si unei evaluari favorabile.

Evaluarea nu este, la urma urmei, decat o apreciere a realizarilor profesionale. E firesc, atunci, ca ea sa slujeasca tocmai cresterilor / diminuarilor de salarii si nu numai: avansarea sau retrogradarea, precum si eventualele programe de training sunt, de asemenea, masuri adoptate in urma evaluarii.

Evaluarea consta intr-un interviu in timpul caruia, pe baza unor rapoarte intocmite de catre specialisti in Resurse Umane sau, dupa caz, de catre seful ierarhic, se analizeaza activitatea salariatului. In privinta punerii in practica a evaluarii, exista diferente intre sectorul de stat si cel privat (nu spunem unde se face corect...).

Evaluarea la stat
In sectorul de stat evaluarea se face anual, constand intr-un interviu al salariatului sustinut in fata managerului institutiei, prin care acesta (managerul) masoara rezultatele angajatului in decursul anului precedent. Lasand la o parte caracterul supra-formal al procesului de evaluare, este greu de crezut ca managerul nu ia contact cu activitatea salariatului decat o data pe an. Si este si pagubos, dat fiind faptul ca rapoartele despre realizarile / nerealizarile subalternilor nu pot exprima intotdeauna intreaga activitate a unui om pe parcursul unui an.

Evaluarea \"la patron\"
O abordare mai eficienta a realizarii evaluarii o prezinta practica sectorului privat. Aici evaluarea are un caracter mai putin formal, ea desfasurandu-se, practic, pe tot parcursul anului. Exista insa o deficienta: de cele mai multe ori, maririle de salariu sau avansarile / retrogradarile se fac in urma unei evaluari ale carei rezultate nu sunt discutate cu salariatul. Acesta se va simti cu siguranta frustrat cand, asteptandu-se la avansare, constata ca, in fapt, i s-a diminuat salariul. Tocmai de aceea se recomanda ca si in sectorul privat procesul de evaluare permanenta din decursul anului sa se incheie cu un interviu in care salariatul sa aiba ocazia sa-si exprime punctul de vedere asupra activitatii sale. Oricum, marile companii ce activeaza pe piata romaneasca incepand cu 1990, au puse la punct sisteme / proceduri de evaluare pe cat de complexe, pe atat de eficiente. Tocmai de aceea, recomandarea ar fi : angajati-va la una dintre aceste companii !!

Citeste continuarea articolului

Cine ne vrea si cine nu in UE

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va duce, cel mai probabil, la un exod masiv de forta de munca in strainatate. Desi pina la data aderarii mai sint mai putin de 10 zile, exista state care inca nu si-au exprimat oficial pozitia cu privire la accesul muncitorilor romani pe piata fortei de munca.

Citeste continuarea articolului

Contact

Va rugam, nu ezitati sa ne contactati!

Pentru parteneriate:
0743 049 958

Tel: 021 20 95 638
Adresa: Bd. Pierre de Coubertin nr. 3-5, Office Building, etaj 3, Sectiunea 1, Sector 2, Bucuresti