< Inapoi la Stiri

Accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca din Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2007

Postat de Myjob la data de 22 decembrie 2006

Departamentul pentru Munca in Strainatate informeaza persoanele interesate cu privire la regimul aplicabil cetatenilor romani in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2007.

Deoarece Marea Britanie a impus restrictii privind circulatia fortei de munca pentru cetatenii romani si bulgari pe piata muncii din aceasta tara, accesul acestora se va realiza in mod similar celui de pana la data de 1 ianuarie 2007, urmand a fi insa relaxat pentru anumite categorii de lucratori, si anume:

- persoanele inalt-calificate vor avea drept de munca in functie de indeplinirea punctajului minim din schemele specifice (ca regula generala sunt avantajati absolventii de institutii britanice de invatamant superior). Nu sunt prevazute limitari ale numarului persoanelor cu inalta calificare care obtin drept de munca;

- persoanele calificate vor avea drept de munca daca obtin un permis de munca;

- persoanele necalificate vor avea drept de munca in cadrul schemelor si plafoanelor specifice din agricultura si industria alimentara (scheme care vor fi deschise exclusiv lucratorilor din Romania si Bulgaria la un an de la intrarea in vigoare a Legii privind regimul aplicabil cetatenilor romani si bulgari, adoptata de Parlamentul britanic in data de 13 decembrie 2006; pana atunci se vor incheia, progresiv, cotele alocate altor tari care nu sunt membre ale UE);

- liberii intreprinzatori (self-employed) vor avea drept de munca exclusiv in ce priveste exercitarea activitatii de liber-intreprinzator.

Citeste continuarea articolului

Ce-i asteapta pe romani pe piata europeana a muncii

Printre schimbarile pe care le va aduce aderarea se numara si cele privind dreptul romanilor de a munci in strainatate. Ministerul Afacerilor Externe a anuntat marti situatia exacta a dreptului de munca pe care romanii il vor avea in statele membre ale UE.

Finlanda, Cehia, Cipru si Suedia au decis liberalizarea pietei muncii pentru cetatenii romani. Si Lituania si Letonia si-au anuntat intentia de a nu aplica resrictii muncitorilor din Romania.

Marea Britanie, Austria, Belgia, Danemarca, Irlanda si Germania au considerat necesara impunerea unei perioade de tranzitie de doi ani, cu posibilitatea de prelungire.


Citeste continuarea articolului

Contact

Va rugam, nu ezitati sa ne contactati!

Pentru parteneriate:
0743 049 958

Tel: 021 20 95 638
Adresa: Bd. Pierre de Coubertin nr. 3-5, Office Building, etaj 3, Sectiunea 1, Sector 2, Bucuresti