< Inapoi la Comunicate

Sondaj: 70% dintre studentii romani au un job in timpul facultatii

Postat de Myjob la data de 28 mai 2009


Dificultatea de a gasi un job in aceasta perioada tulbure este cu atat mai mare pentru proaspetii absolventi de facultate cu cat cei mai multi angajatori solicita experienta in munca. Cel mai recent sondaj Myjob releva ca aproape 70% dintre studentii romani incep sa lucreze inca din timpul facultatii, chiar daca aceasta inseamna ca se concentreaza mai putin asupra studiilor.

Astfel, 34.68% dintre participantii la sondaj spun ca si-au gasit un job din timpul facultatii ca sa obtina experienta, in timp ce alti 17.6% considera ca angajarea pe perioada studiilor este singura solutie ca sa aiba un job cand termina facultatea. Surprinzator, 29.7% dintre studentii romani declara ca isi iau un job pentru ca programul de la facultate le permite si doar putin peste 15 procente declara ca nu se angajeaza din facultate pentru ca au un orar prea incarcat (9.45%) sau se concentreaza asupra studiului (8.57%).

In aceste conditii, nu este de mirare ca niciuna dintre universitatile romanesti nu se afla in topul celor 500 din lume conform clasamentului Shanghai, iar performanta stiintifica a Romaniei este de 5 ori mai mica decat a Ungariei si de 2 ori mai mica decat a Bulgariei, dupa cum releva raportul agentiei guvernamentale americane National Science Foundation.

In plus, chiar daca aleg sa lucreze din timpul facultatii, conform statisticilor site-ului de recrutare www.myjob.ro, doar 16.54% dintre absolventiui de studii superioare din Romania gasesc un job in specialitatea terminata, in timp ce mai mult de jumatate fie s-au reorientat profesional (20.73%), fie activeaza in domeniul in care aveau experienta inca din facultate (33.02%).

Sondajul a fost efectuat pe site-ul Myjob in perioada 18-26 mai 2009, pe un esantion de 3240 de respondenti la nivel national. Dintre acestia, 30% sunt deja absolventi de facultate, 29% sunt studenti, 13% au facut un master, iar restul au deocamdata doar liceul sau scoala profesionala. Participantii sunt din Bucuresti si din alte orase universitare din tara: Cluj-Napoca, Iasi, Constanta si Brasov.

Contact

Va rugam, nu ezitati sa ne contactati!

Pentru parteneriate:
0743 049 958

Tel: 021 20 95 638
Adresa: Bd. Pierre de Coubertin nr. 3-5, Office Building, etaj 3, Sectiunea 1, Sector 2, Bucuresti