< Inapoi la Comunicate

Ne pleaca specialistii in strainatate! Medicii si inginerii, campioni la joburi peste hotare in 2009

Postat de Myjob la data de 8 februarie 2010


In 2009, conform statisticilor site-ului de recrutare Myjob, interesul romanilor pentru joburi in strainatate a crescut chiar si de 5 sau 6 ori in anumite domenii – in special cele tehnice: Chimie si Petrochimie, IT&C sau Medicina. Mai mult, daca pana anul trecut Italia, Spania si Grecia erau fruntase in preferintele romanilor, in special in ceea ce priveste locuri de munca sezoniere sau necalificate, acum, compatriotii se indreapta catre state precum Germania, Franta, Olanda sau tarile nordice, insa pentru joburi care necesita un nivel ridicat de specializare sau experienta. De asemenea, atat cererea, cat si oferta de ingineri sau alt tip de specialisti in domeniul petrolier s-a dublat si chiar triplat in tari din Orientul Mijlociu precum Emiratele Arabe Unite, Oman sau Qatar.

In acelasi timp, pe www.myjob.ro a crescut si oferta de locuri de munca pentru specialisti in state precum Norvegia, Danemarca, Marea Britanie, Franta sau Germania. Pentru Germania, acest fapt se explica si prin liberalizarea accesului la munca pentru persoanele cu studii tehnice sau academice superioare din orice stat al UE – specialistii romani nu mai au nevoie de permis de munca aici din 1 ianuarie anul trecut, iar angajatorii au mai putine formalitati de indeplinit in procesul de recrutare. La restrictiile pentru romani pe piata muncii au mai renuntat si Danemarca de la 1 mai 2009, precum si alte state membre UE: Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, insa de la 1 ianuarie anul trecut.

Cele mai multe joburi peste hotare raman, totusi, cele din Turism, Agricultura si comert, urmate de domeniul medical si inginerie. Conform statisticilor Myjob, cei mai multi candidati pentru Turism sau Agricultura provin din Bucuresti si judetele Moldovei (Vaslui, Iasi), iar pentru medici sau ingineri navali, aplicantii sunt preponderent din Cluj-Napoca, Sibiu, respectiv Constanta. Candidatii cei mai activi in ceea ce priveste joburile in strainatate sunt barbatii, in proportie de 79%, in timp ce doar putin peste o cincime din numarul total de cereri (21%) apartin femeilor. Din punct de vedere al varstei, se observa o usoara crestere a interesului pentru strainatate in randul tinerilor intre 23 si 30 de ani: de la o cincime din totalul aplicantilor in 2008, la peste 33% in 2009. Cu toate acestea, cei mai multi romani care isi doresc un job peste hotare sunt specialistii care au ceva experienta in campul muncii si varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani: 52%.

La momentul actual pe www.myjob.ro se gasesc peste 3000 de joburi in strainatate: specialistii cu studii medii si superioare au la dispozitie 65% dintre locurile de munca disponibile, in timp ce 35% dintre anunturi se adreseaza candidatilor necalificati.

Contact

Va rugam, nu ezitati sa ne contactati!

Pentru parteneriate:
0743 049 958

Tel: 021 20 95 638
Adresa: Bd. Pierre de Coubertin nr. 3-5, Office Building, etaj 3, Sectiunea 1, Sector 2, Bucuresti