ARTICOLE

Tipuri de teste frecvente la un interviu de angajare

Numerosi angajatori utilizeaza teste de selectie la interviul de angajare, ca parte a procesului de recrutare. Exista mai multe tipuri de teste cu care te-ai putea confrunta atunci cand iti cauti un job.

Daca poti afla inainte de interviul de angajare ce tipuri de teste prefera angajatorul, te poti pregati din timp pentru a le face fata. Sunt recrutori care te anunta atunci cand te cheama la selectia pentru job ce genuri de teste urmeaza sa dai.

De ce se utilizeaza teste de selectie in recrutare?

De cele mai multe ori angajatorii folosesc teste de selectie pentru a obtine informatii care nu se gasesc in CV-urile si scrisorile de intentie ale candidatilor. Testele de selectie ofera informatii despre:

 • personalitate;
 • aptitudini masurabile;
 • interese;
 • stiluri de invatare;
 • alte caracteristici relevante pentru job.

Exista recrutori care invita toti candidatii pentru job la selectia prin teste pentru a face o “lista scurta” pe baza rezultatelor. Totusi, este mult mai uzual ca la teste sa participe doar candidatii a caror CV-uri au fost deja selectate.

Daca candidezi pentru un job printr-o agentie de recrutare, este posibil sa dai astfel de teste prin agentie, pentru ca ulterior rezultatele sa fie transmise angajatorului.

Tipuri de teste de selectie

Teste de inteligenta

Coeficientul de inteligenta poate fi determinat prin teste de inteligenta diverse, cele mai multe bazate pe logica. Poti intalni astfel de teste de inteligenta la interviuri pentru diverse joburi, de la pozitii de executie pana la pozitii de top management. Adesea, astfel de teste sunt contra cronometru.

Teste de aptitudini

Utilizate pentru a-ti masura abilitatile pentru un anumit job in particular, testele de aptitudini iti examineaza potentialul pentru postul la care candidezi. Ca si testele IQ, aceste teste de aptitudini sunt contra cronometru. Acest tip de teste masoara:

 • capacitatea de a lucra cu diagrame sau forme tridimensionale;
 • rationamentul verbal;
 • lucrul cu numerele;
 • dexteritate manuala/focalizare etc.

Teste de cunostinte

Aceste teste de cunostinte stabilesc nivelul de informatii, abilitati si felul in care intelegi aceste informatii dintr-un anumit domeniu specific. Un exemplu comun il reprezinta testele cu privire la capacitatea de a lucra pe calculator si la cunostintele tale cu privire la un anumit program.

Teste de personalitate

Desi nu exista conceptul de raspuns corect sau gresit in testele de personalitate, anumiti angajatori pot compara rezultatele candidatilor la astfel de teste. In plus, el iti va compara profilul care reiese in urma unor astfel de teste cu cerintele jobului.

De retinut!

 • Daca la un interviu de angajare ti se cere sa completezi un test, inainte de a incepe asigura-te ca ai primit toate informatiile esentiale si explicatiile cu privire la felul in care sa completezi testul.
 • Asculta cu atentie instructiunile legate de test, insa nu te teme sa intrebi orice iti este neclar.
 • Incearca sa te concentrezi asupra fiecarei intrebari din test, insa nu pierde vremea cu probleme dificile daca simti ca te-ai intepenit. La orice teste este bine sa raspunzi la cat mai multe intrebari si ulterior sa te intorci, daca mai ai timp.
 • Aceste teste de selectie nu sunt singurele care conteaza la un interviu de angajare. Asa ca nu te bloca in teste si asigura-te ca te “vinzi” cel mai bine la interviu pentru a obtine jobul.