Profita de fonduri nerambursabile si credite avantajoase pentru PFA-uri

Fonduri nerambursabile pentru PFANoile norme privind acordarea de credite avantajoase si fonduri nerambursabile pentru PFA-uri au fost elaborate de Ministerul Muncii si Banca Nationala a Romaniei, scrie avocatnet.ro. Astfel, potrivit legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se pot acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj:

  • credite in conditii avantajoase pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea de activitati independente desfasurate de PFA-uri;
  • fonduri nerambursabile in scopul crearii de noi joburi, unde se pot incadra si PFA-uri, in cazul in care isi desfasoara activitatea in localitati confruntate cu fenomene de saracie si excluziune sociale din cauza nivelului ridicat de somaj.

Ministerul Muncii si Banca Nationala a Romaniei au elaborat normele comune 1557/8 din 2008 de aplicare a prevederilor legii 76/2002, publicate la finalul lunii iulie.

Creditele in conditii avantajoase si fondurile nerambursabile se acorda pentru PFA-uri in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create. Creditele se acorda cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a BNR.

Perioada maxima in care creditul acordat trebuie sa fie rambursat de PFA este:

  • 3 ani, in cazul creditelor acordate pentru finantarea cheltuielilor de capital;
  • un an, in cazul creditelor acordate pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale.

In cadrul termenului de rambursare, la creditul pentru cheltuielile de capital se poate include, la cererea PFA-ului, si o perioada de gratie de pana la 6 luni.

Conditii de acordare a creditelor si fondurilor nerambursabile pentru PFA

Atat creditele, cat si fondurile nerambursabile pentru PFA-uri se vor acorda, potrivit normelor, pentru:

  • finantarea stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar sau a altor nevoi privind activitatea curenta, conform specificatiilor din studiul de fezabilitate;
  • cheltuieli de capital, respectiv: utilaje si echipamente, instalatii de lucru, constructii speciale, constructii, amenajari si dotari, mijloace de transport, calculatoare si altele asemenea;
  • finantarea investitiilor complexe care necesita finantarea concomitenta a stocurilor de materii prime si a cheltuielilor de capital, potrivit prevederilor din studiul de fezabilitate.

PFA-urile care devin beneficiarii de credite sau de fonduri nerambursabile trebuie sa contribuie cu cel putin 25% din valoarea proiectului de fezabilitate depus. Aportul propriu poate consta in lichiditati inregistrate in contul curent al PFA-ului si/sau bunuri (terenuri, cladiri, echipamente, software si capital circulant) legate de investitie, care fac parte din planul de finantare a proiectului cuprins in studiul de fezabilitate, indiferent de momentul si de modul legal al dobandirii acestora si sunt considerate investitie initiala.

Persoana fizica autorizata care beneficiaza de credit sau de fonduri nerambursabile va incheia un contract privind crearea de noi locuri de munca, ocuparea si mentinerea acestora cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, in care sunt trecute atat obligatiile PFA-ului, cat si obligatiile agentiilor si sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii lor.

Publicat de Myjob la data de 31 iulie 2008

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.