Principii pentru un management de proiect de succes

Untitled Document
 • In primul rand, un manager de proiect trebuie sa se focuseze pe dimensiunile proiectului intreprins. Managerul va corela toate cerintele proiectului cu timpul avut la dispozitie, cu bugetul si nivelul de calitate acceptat de sponsorii si actionarii proiectului respectiv. In acelasi timp, el trebuie sa pastreze atentia echipei pe care o coordoneaza focusata in permanenta pe realizarea tuturor scopurilor propuse.
 • Planificarea este punctul forte. Aceasta trebuie sa fie bine facuta, sa fie detaliata si sistematica. Planurile echipei reprezinta fundatia proiectului de succes. Si mai mult decat atat, pentru ca orice eveniment exterior poate zdruncina planul initial, managerul de proiect trebuie sa fie o persona cu multiple abilitati si experienta solida pentru a putea face fata acestor \"socuri\". Astfel, planificarea si replanificarea reprezinta modalitatile prin care un management de proiect de succes se poate derula.
 • Managerul de proiect trebuie sa fie in permanenta gata de interventie si aceasta stare sa o transmita si membrilor echipei sale. Pentru ca toate proiectele presupun numeroase eforturi, limite de timp, bani, resurse, intreaga echipa trebuie sa fie in permanenta in alerta, pentru a putea face fata concurentei. Chiar daca majoritatea membrilor au numeroase prioritati, este foarte important ca managerul de proiect sa reuseasca sa le mentina atentia tuturor asupra prioritatilor si mai ales asupra deadline-urile proiectului.
 • Toate particularitatile proiectului, inclusiv activitatile sale, trebuie sa fie vizualizate si comunicate in detaliu. Pe scurt, managerul de proiect si echipa sa trebuie inca de la inceput sa contureze in mintile fiecarui membru al echipei o imagine globala a intregului demers. In acest fel se asigura faptul ca toate eforturile depuse de acestia sunt focusate in aceeasi directie. Din acest motiv trebuie evitate pe cat posibil descrierile incomplete, vagi, care pot provoca nelamuriri, pierderi mari de timp, energie si bani.
 • Un amanunt foarte important este cel al construirii si evolutiei unui proiect. Acesta trebuie realizat gradual, pe segmante succesive, din apropape in aproape. Pierderile financiare si riscurile sunt prea mari daca se sar anumiti pasi intermediari. Iar efectele negative ce decurg din aceasta omitere (intentionata sau nu) necesita foarte mult timp pentru a fi \"retusate\".
 • Orice proiect are nevoie de aprobari ferme din partea sponsorilor. Mai mult decat atat, fiecare pas intermediar trebuie sa fie bine conturat si prezentat sponsorului sau beneficiarului pentru a primi acordul de trecere la urmatoarea etapa din evolutia proiectului respectiv. Astfel, persoanele care au puterea de a refuza sau determina revizuiri ale etapelor dupa ce acestea au fost realizate sunt nevoite sa verifice si sa aprobe pasii intermediari inca de la construirea lor.
 • Succesul unui proiect este corelat cu o analiza amanuntita a nevoilor pe care le are proiectul respectiv in obtinerea rezultatelor dorite.
 • Managerul de proiect trebuie sa se asigure in permanenta ca activitatea sa si a echipei pe care o conduce decurge optim. Foarte multi manageri de proiect ajung sa spuna: \"Mereu am avut impresia ca avem suficient timp pentru a termina acest proiect. As fi vrut sa putem relua si sa facem bine totul de la inceput!\" Important este faptul ca toate proiectele trebuie sa aibe suficient timp pentru \"a fi facut totul bine de la inceput\"! Din acest motiv, managerul de proiect trebuie sa se \"lupte\" pentru acest timp, demonstrand sponsorilor si top managerilor de ce acesta este necesar si de cat timp are nevoie pentru a putea obtine rezultate de calitate.
 • Responsabilitatea managerului trebuie sa fie in conformitate cu autoritatea sa. Nu este suficient sa fie doar responsabilul rezultatelor proiectului. Managerul de proiect trebuie sa obtina suficienta autoritate pentru a executa toate responsabilitatile care ii sunt alocate. Dar, mai mult decat atat, managerul de proiect trebuie sa aibe autoritatea pentru a dobandi si coordona resursele, a cere si obtine ajutorul sponsorilor si a lua decizii corespunzatoare care influenteaza succesul proiectului.
 • Sponsorii si actionarii proiectului trebuie sa fie activi, nu doar consumatori pasivi. Majoritatea pretind sa aibe autoritatea de a aproba desfasurarea proiectului in intregime si nu doar pe anumite segmente. O data cu acesta autoritate vine, inevitabil, si responsabilitatea de a fi participant activ de la primele stadii ale proiectului pana la final.
 • Managerul de proiect trebuie sa aduca in echipa sa pe cei mai buni oameni si sa faca in asa fel incat sa-i pastreze in respectiva formula. Orice si oricine ar periclita proiectul trebuie indepartat la timp pentru a nu afecta rezultatele finale. Pentru a-i coopta pe cei mai buni - cu abilitati, experienta si calificari multiple - managerul de proiect trebuie sa le ofere acestora o serie de beneficii atractive. De asemenea, managerul de proiect trebuie sa isi ajute echipa sa se protejeze de intreruperile din exterior. Un alt rol al acestuia este acela de a le oferi membrilor echipei instrumentele si conditiile necesare pentru a-si utiliza la maxim talentele.

Publicat de Echipa HR-Romania la data de 28 martie 2007

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.