ARTICOLE

Locuri de munca diferite, aceleasi probleme

Locuri de munca diferite, aceleasi probleme

Ai schimbat diverse joburi, ai primit si acceptat oferte de locuri de munca care promiteau o schimbare si totusi ai intampinat, mai devreme sau mai tarziu, aceleasi probleme legate de conflictele cu colegii de munca. 

Ce anume mentine un comportament agresiv in cazul colegilor de munca? Daca la diverse locuri de munca s-a inregistrat aceeasi problema, abordarea trebuie sa se faca intr-o noua maniera. Pentru a elimina persoanele care nu isi fac treaba sau isi asuma meritele altora nu trebuie sa schimbi locurile de munca, ci pur si simplu sa abordezi cateva metode care tin de “psihologia inversa”:

  1. Fa ceva neasteptat la job. Tactici precum sinceritatea extrema si franchetea la locurile de munca pot avea rezultate surprinzatoare.
  2. Incurajeaza colegul in cauza sa continue cu comportamentul adoptat. Atunci cand ideea va veni de la tine, nu va mai face cu placere acest lucru.
  3. Priveste situatia de la job detasat. Locurile de munca pot oferi o sursa de distractie” atunci cand incerci sa gasesti metode noi pentru a aplana conflictele cu colegul de munca.
  4. Ignora-l, nu-i da ocazia sa fie in centrul atentiei.

Managementul conflictelor la locurile de munca poate fi efectuat si de tine ca angajat, mai ales ca relatia cu colegii te priveste in mod direct si se reflecta in activitatea de la job. Iata cateva noutati din domeniu:

1. Nu oferi liste interminabile de argumente pentru care cineva ar trebui sa-si schimbe comportamentul. Pur si simplu spune-i ce procedura trebuie sa urmeze si nu te pierde in explicatii. Aplica aceasta sugestie la toate locurile de munca pe care le vei avea si nu va mai trebui sa iti irosesti energia in polemici interminabile.

2. Atunci cand esti criticat de vreun coleg de job, noteaza mintal ce ti se reproseaza. Apoi reprodu pur si simplu aceasta lista, fara sa incerci sa demontezi fiecare punct in parte. ''Atacatorul'' va fi demobilizat de aceasta lipsa de reactie.

3. Anunta din timp: ''daca nu reprezinta o problema pentru tine, voi face urmatoarele lucruri...''.

4. Atunci cand iti pregatesti critica, incepe cu un compliment. Cel pe care il ataci va deveni confuz si mai putin defensiv. De exemplu, daca te pregatesti sa critici proiectul unui coleg, poti incepe cu: ''imi place cum ai organizat ideile in acest proiect, il face mai usor de urmarit''. Locurile de munca pot genera diverse tipologii de oameni, insa psihologia umana ramane aceeasi.

5. Lasa-ti o jumatate de ora ragaz inainte de a te implica intr-un conflict la job care nu te priveste direct. Poate intre timp cei implicati isi vor rezolva singuri problema.

Aceste metode, aplicate creativ la fiecare situatie in parte, duc la rezultete dintre cele mai neasteptate si, de ce nu, la locuri de munca mai linistite.