ARTICOLE

Telemunca - Avantajele de a lucra de la distanta pentru companii si angajati

Telemunca - Avantajele de a lucra de la distanta pentru companii si angajati

Tot mai multi romani isi doresc sa lucreze de acasa. Potrivit unui studiu realizat recent peste 86% dintre romani isi doresc sa lucreze de acasa, in timp ce doar 13% se pot lauda ca fac acest lucru.

Printre principalele motive pentru care romanii isi doresc sa lucreze de acasa se numara: o mai buna gestionare a timpului, eliminarea timpului pierdut in trafic, dar si confortul personal.

In Romania, legea telemuncii a fost adoptata si publicata in Monitorul Oficial pe 2 aprilie 2018. Aceasta ii vizeaza pe angajatii a caror activitate este indeplinita cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.), si pot indeplini din confortul casei lor orice sarcina de serviciu.

Desi romanii puteau lucra de acasa si in trecut, de cand s-a dat noua lege, acestia au aceleasi drepturi pe care le au si ceilalti salariati. Astfel, persoanele care aleg telemunca o pot practica numai in baza unui contract individual de munca, in care este prevazut in mod expres faptul ca atat angajatorul, cat si angajatul isi dau acordul de a lucra de acasa. In plus, potrivit noii legi, angajatii au acum dreptul la concediu de odihna si concediu medical, la fel ca orice alt angajat.

Avantajele si dezavantaje muncii de acasa pentru companii

1. Cheltuielile companiilor scad

Intr-o companie in care angajatii lucreaza de acasa, cheltuielile administrative sunt mult mai mici. Angajatorii cheltuie mai putini bani pe echipamentele de munca, papetarie si, cel mai important, se reduc cheltuielile aferente inchirierii spatiului de lucru.

2. Angajati mai relaxati, productivitate mai mare

Cu cat angajatii sunt mai relaxati cu atat productivitatea acestora creste, iar odata cu aceasta cresc si veniturile companiei. In plus, in momentul in care acestia lucreaza de acasa nu mai exista factori perturbatori care sa-i intrerupa sau sa le distraga atentia, cum se intampla intr-un spatiu de lucru comun.

3. Timpul pierdut in trafic se transforma in timp de munca

Multi dintre angajati pierd o gramada de timp pentru a se deplasa de acasa la birou si invers. Acesta este un timp mort ce nu aduce niciun avantaj nici angajatului nici companiei. Stiai ca angajatii care au lucrat o perioada la birou apoi au lucrat de acasa, au petrecut mai mult timp lucrand, decat in momentul in care se deplasau la munca? Acest lucru se datoreaza faptului ca timpul petrecut in mod normal pe drum de acestia a devenit timp efectiv de lucru.

Avantajele si dezavantaje muncii de acasa pentru angajati

1. Cheltuielile angajatilor se reduc

Nu numai cheltuielile companiilor se reduc ci si cele ale angajatilor. Acestia nu mai cheltuie bani pe transport sau combustibil si dau mai putini bani pe mancare. Astfel reusesc sa faca economii si sa mearga mai des in vacanta sau sa investeasca banii respectivi in alte lucruri importante pentru confortul personal.

2. Au mai mult timp pentru ei

In momentul in care angajatii lucreaza de acasa si nu mai pierd timp pe drum, au mai mult timp sa se ocupe de propriile hobby-uri sau de treburile casnice.

3. Angajatii sunt mai relaxati

Sa lucrezi din confortul casei tale poate fi extrem de relaxant. In plus, telemunca te fereste de conflictele care pot aparea la locul de munca intre colegi. Lucrand astfel intr-un mediu mai relaxant si mai linistit, angajatii sunt mai productivi si isi pot termina task-urile mai rapid, iar rezultatele sunt mai bune.