Codul Muncii

si-a stabilit castigatorii. Vezi ce ai pierdut!

 
 
Guvernul a trimis catre Parlament Codul muncii in forma finala pentru care isi va asuma raspunderea, misiune programata pentru 8 martie 2011. Modificarile aduse prezentului Cod al muncii sunt in masura a avantaja mai degraba patronii decat angajatii, in ciuda asigurarilor premierului care vorbeste despre flexibilizarea pietei muncii si crearea de noi locuri de munca.

Ca sa stii te dezavantajeaza sau nu Codul muncii 2011, am sintetizat mai jos principalele modificari.

1. Contractul individual de munca pe perioada determinata poate fi incheiat pana la o durata maxima de 36 de luni.

Daca pana in prezent perioada maxima era de 24 de luni, Codul muncii de acum mareste acest termen. Se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe perioada determinata cu o durata de maximum 12 luni fiecare.

Ce inseamna acest lucru pentru tine?

O astfel de hotarare in Codul muncii presupune mai multa libertate pentru angajator si o insecuritate mai mare a locului de munca. Astfel, este mai simplu sa ti se incheie contracte pe perioade determinate si, implicit, sa iti pierzi mai usor jobul dupa incheierea unui astfel de contact.

2. Se vor impune obiectivele de performanta individuala si criteriile de evaluare a realizarii acestora.

Astfel, in contractual individual de munca, criteriul de evaluare va fi performanta. Aceste obiective si criterii sunt stabilite de la inceput in contractul individual de munca.

Ce inseamna acest lucru pentru tine?

Teoretic, daca esti un angajat performant, nu ai avea de ce sa iti faci griji din acest punct de vedere. Problemele pot aparea, in schimb, in momentul interpretarii diferite a acestor criterii.

3. La incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, in vederea stabilirii aptitudinilor noilor angajati.

Codul muncii modificat mareste perioada de proba si, in acelasi timp, permite angajatorului sa inceteze orice raport de munca in aceasta perioada fara preaviz, printr-o simpla notificare scrisa.

Ce inseamna acest lucru pentru tine?

Esti mai mult timp in perioada de proba, iti pierzi mai usor locul de munca fara preaviz. Astfel, risti sa muncesti cateva zile si, daca angajatorul considera, pe buna dreptate sau nu, ca nu ai calitatile necesare, esti dat afara. Din acest punct de vedere angajatorul are o libertate mult mai mare si nesiguranta este doar de partea angajatului aflat in probe.

4. Creste perioada de preaviz la 20 de zile lucratoare pentru functiile de executie si 45 de zile pentru cele de conducere.

Teoretic, acest lucru ar trebui sa fie in avantajul ambelor parti, in functie de necesitati. Ca si pana acum, aceasta perioada poate scadea, cu acordul partilor

Ce inseamna acest lucru pentru tine?

Este in avantajul angajatorului daca tu iti dai demisia pentru ca are mai mult timp la dispozitie sa gaseasca un inlocuitor. Este in avantajul tau daca ai fost dat afara si ai mai mult timp sa iti cauti un nou job.

5. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Daca in vechiul cod al muncii, orele libere trebuiau efectuate in urmatoarele 30 de zile, acum perioada s-a marit. Noutatea este ca, in cazul in care compania are perioade de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Ce inseamna acest lucru pentru tine

Ti se pot impune zile libere pe care trebuie sa le compensezi in alte perioade cu ore suplimentare. In plus, este in avantajul angajatorului sa aiba timp dublu la dispozitie pentru compensarea orelor suplimentare.

6.
In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.

Ce inseamna acest lucru pentru tine

In traducere libera, daca afacerea merge prost din varii motive, ti se reduce timpul de munca si salariul. Poate exista, in lipsa unor masuri punitive, cazuri in care se reduce salariul, dar nu si timpul de munca.

7. Inasprirea sanctiunilor cu privire la munca la negru.

Angajatorul poate fi sanctionat prin triplarea amenzilor pe de o parte, iar daca foloseste mai mult de 5 salariati ca munca la negru, sanctiunea este de natura penala, amenda penala sau inchisoare de la 1 la 2 ani, cu posibilitatea pentru instanta, in caz de infractiune, sa dispuna si masuri complementare. Aceste masuri complementare presupun, printre altele, pierderea ajutoarelor si subventiilor publice, a fodurilor UE sau chiar inchiderea punctului de lucru.

Ce inseamna acest lucru pentru tine

Ca persoana fizica prestatoare de munca la negru, nu risti nicio amenda. In acelasi timp, metoda prin care poti reclama angajatorul care accepta munca la negru este aceeasi, iar controalele probabil vor fi facute ca si pana acum.

Toate aceste masuri maresc nesiguranta unui loc de munca si, practic, "fura" din drepturile angajatilor de pana acum. Desi vechiul cod al muncii era, teoretic, in favoarea angajatului, practic, mai ales in ultimii doi ani, puterea era la patron. Codul muncii actual legifereaza puterea din ce in ce mai mare pentru angajator, eliminand minima siguranta pe care o garanta un loc de munca.
 
Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul muncii. Daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului va fi adoptat, guvernul este demis. Altfel, proiectul de lege este adoptat ca atare, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Executiv.

Publicat de Myjob la data de 1 martie 2011

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.