Cine completeaza declaratia 200?

Formularul 200, subintitulat Declaratie speciala privind veniturile realizate, trebuie completat si depus la administratia fiscala de pe raza domiciliului pana pe 15 mai pentru venituri din anul fiscal anterior.

Declaratia 200 se completeaza si se depune de cei care realizeaza venituri in bani si/sau in natura provenind din:

  • activitati independente, care pot fi activitati comerciale, profesii libere (medic, avocat, notar, consultant fiscal, arhitect etc.) sau drepturi de proprietate intelectuala (brevete de inventie, drepturi de autor, know-how etc.);
  • cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal. In cazul cedarii folosintei bunurilor detinute in comun, repartizarea venitului net pentru declaratia 200 se face potrivit Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare);
  • activitati agricole impuse in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla;
  • castiguri rezultate din transferul titlurilor de valoare. Pentru acestea declaratia 200 se depune pentru intregul portofoliu de titluri tranzactionare de in anul fiscal de raportare, pentru care exista obligatia stabilirii castigului net/pierderi, potrivit legii.

In cazul veniturilor din activitati independente, declaratia 200 se depune fie ca desfasori activitatea in mod individual, fie intr-o forma de asociere. Daca obtii venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platititori vei depune o singura data declaratia 200, cumulat.

Declaratia 200 se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului.

Pentru contribuabilii care au venituri din activitati agricole, declaratia 200 se va depune pentru fiecare loc de realizare a venitului, respectiv pentru fiecare localitate in a carei raza teritoriala se afla terenul cultivat.

Nu trebuie sa depui declaratia 200 daca veniturile din activitati independente au fost impuse pe baza de norme de venit (venit estimat la inceputul anului si impozit platit la inceputul anului 2007 pe baza estimarilor) sau daca ai depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie si nu s-au stabilit plati anticipate pentru acestea.

Declaratia 200:

  • are ca termen de depunere anual pana la data de 15 mai a anului urmator celui de realizare a venitului;
  • se poate depune ori de cate ori constati erori in declaratia 200 anterioara, prin completarea unei declaratii rectificative;
  • se completeaza in doua exemplare: originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul, iar copia la declaratia 200 se pastreaza;
  • se poate depune direct la organul fiscal sau se trimite prin posta, prin scrisoare recomandata;
  • se pune gratuit la dispozitia ta: daca nu ai primit declaratia 200 prin posta, o poti descarca cu instructiunile de completare aici.

Publicat de Myjob la data de 6 mai 2008

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.